To je to što me zanima!

Pogodovao je Hrvoju Petraču, dobio godinu i osam mjeseci

Stjepan Loparić (48) osuđen je nepravomoćno na godinu i osam mjeseci zatvora zbog pogodovanja zatvorenicima. Osudili su i njegovog pomoćnika Nevena Putara
Vidi originalni članak

Zbog nezakonitog pogodovanja Hrvoju Petraču i drugim zatvorenicima kaznionice u Lepoglavi bivša uprava zatvora ići će u zatvor. Nepravomoćnom presudom sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Koralje Bumči bivši upravitelj Stjepan Loparić (50) osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, Neven Putar (48) na 14 mjeseci, a Ivan Benček (45) na sedam mjeseci uvjetno. U zatvor neće ako u dvije godine ne ponovi nedjelo. Nakon što je ispitano gotovo 80 svjedoka sudsko vijeće zaključilo je kako je su tadašnji upravitelj kaznionice Loparić, njegov pomoćnik Putar i načelnik Službe za tretman Benček zloupotrijebili ovlasti. Iako prema internim pravilnicima i Zakonu još nije imao pravo na povlastice Petrač, pravomoćno osuđen za otmicu sina Vladimira Zagorca, sredinom listopada 2007. je, nakon samo četiri mjeseca boravka u najstrožem hrvatskom zatvoru, premješten na poluotvoreni odjel. Uslijedilo je puštanje Petrača iz kaznionice iako nije bio ocijenjen kao "uspješan" zatvorenik, niti se o tome pitalo tužiteljstvo što zakon propisuje. Tim više što je Petrač nešto prije tog odobrenog izlaska dobio ukor. Loparić je osim toga Petraču odobrio, a Putar to potpisao, nezakonite izvanredne posjete, izlazak i povratak mimo službenog ulaza, telefoniranje iza 18 sati.

I Tihomir Orešković, osuđenik za ratni zločin, dobio je mimo propisa premještaj na poluotvoreni dio, kao i brojne izvanredne posjete.Po istom principu, samo uz odobrenje Loparića i s potpisom pomoćnika Putara, na poluotvorenim odjelima priliku su dobili boravit i Vlado Jularić, koji je zbog ubojstva služio 14 godina zatvora, te Drago Babić osuđenik iz Osijeka. Benček je pak potpisao odobrenje za prekid kazne Ici Matekoviću.

- Niti jednu od tih odluka nije odobrio kolegij kaznionice, već su donošene na tzv. jutarnjim brifinzima. Dakle ključna je bila odluka upravitelja Loparića, naglasila je sutkinja Bumči obrazlažući presudu. Uvjetnu osudu Benček je, po mišljenju sudsko vijeća zaslužio jer je i prije nego što je pokrenut sudski postupak dao ostavku. Sada je, kao i Loparić, u mirovini, dok je Putar još uvijek pod suspenzijom.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • biokovo 30.11.2010.

    e , tako super !!! sad će vidjeti kako izgleda zatvor sa druge strane !!! baj baj !!

  • xxdarko 29.11.2010.

    SRAMOTNA PRESUDA! I "obični" zatvorenici su također koristili pogodnosti: Na poluotvorenim odjelima obrađivali su polja, proizvodili namještaj, radili u kuhinji, posluživali goste u restoranu. Bili su i još uvijek su radno angažirani,posjećuju kino dvorane i kvalitetno provode vrijeme (zarade i za đeparac). Najveći broj zatvorenika osuđen je za teška kaznena djela i odslužuje duge kazne. I sve to u kaznionici koja je kapacitetom ne zadovoljava ni najosnovnije uvjete. Ruku na srce, mislim da je sve još jako dobro funkcioniralo. Darkec.

  • wwww 29.11.2010.

    Hrvoje Petrač,Mesićev friend...

Komentiraj...
Vidi sve komentare