To je to što me zanima!

Pogrebnici: Pokojnici ne mogu biti ista kategorija kao smeće!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kolona od 80 pogrebnih vozila s Krematorija je krenula prema Markovom trgu u pratnji policije. Traže donošenje Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, po uzoru na EU
Vidi originalni članak

Smatramo da komunalni otpad, ni fekalije, niti smeće ne mogu biti u istoj kategoriji kao i pokojnici. Umrlim osobama moramo pružiti pijetet koji zaslužuju, a mi ga generacijama kroz naše tradicijske tvrtke profesionalno pružamo. Već desetljećima, rekao je Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske, na zagrebačkom Krematoriju. Ondje su se u subotu okupili pogrebnici iz cijele zemlje kako bi tražili izdvajanje pogrebnih djelatnosti od komunalnih usluga.

Naime, smatraju da su komunalci u povoljnijem položaju, jer oni za obavljanje pogrebničkih usluga ne moraju plaćati koncesiju koja u nekim gradovima za pogrebnike iznosi i do 36.000 kuna godišnje, pa privatni pogrebnici ne mogu biti konkurentni na tržištu. Smatraju da se time krši poduzetnička sloboda i da se krši Ustav, koji zabranjuje zloupotrebu monopolskog položaja, koji u ovom slučaju, smatraju pogrebnici, imaju komunalna društva. 

- Hitno tražimo donošenje Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, koji je u skladu s pravnim stečevinama EU. Taj zakon uredio bi dosadašnje poslovanje na način da bi prijevoz umrlih osoba, kao i prodaju pogrebne opreme, uređenje pokojnika, organizaciju cijelog ceremonijala, vršili pogrebnici, kao što je to praksa u cijelom svijetu, a gradske komunalne tvrtke bi se konačno počele baviti poslovima zbog kojih su i osnovane - rekao je Sapanjoš. 

Kolona od 80 pogrebnih vozila s Krematorija krenula je prema Markovom trgu u pratnji policije. S Markovog trga će krenuti do Ministarstva gospodarstva. 

Idi na 24sata

Komentari 121

  • pipl mast trast as_2 03.03.2014.

    Kad se već živi tretiraju kao smeće, gdje je problem kod mrtvih?

  • deda mikhael 02.03.2014.

    "Smatramo da komunalni otpad, ni fekalije, niti smeće ne mogu biti u istoj kategoriji kao i pokojnici" preispitaj svoj razum jeli zdrav ako ne vidiš da su i živi u toj kategoriji što bi zančilo da si i ti u toj kategoriji, prihvati to danas, biti će ti lakše:)

  • Galeb i ja 02.03.2014.

    Trebalo bi sve ove zlocince sto se drze fotelja i zive i mrtve pobacati u kontenere za smece mozda bi onda i kod nas krenulo na bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare