To je to što me zanima!

Pojačali su osiguranje: Blago iz Cibala paze kao Picassa!

U Zagreb su ga dopremili specijalci. Smješteno je u komoru u kojoj su posebni klimatski uvjeti, a zaštitarska tvrtka pojačala je osiguranje i uvela dodatne smjene
Vidi originalni članak

Uvjeti u kojima je blago su klimatski i sigurnosno optimalni. Tajna je koliko ga zaštitara čuva i u kojoj se točno prostoriji u Mimari nalazi.

- To vam ne smijem reći - jasan je bio Tugomir Lukšić, ravnatelj zagrebačkog muzeja Mimara. Vrijednu zbirku 50 luksuznih srebrnih posuda s kraja 4. stoljeća arheolozi su pronašli u Vinkovcima. Jako policijsko osiguranje tajno je dopremilo blago u Zagreb. Još je veća tajna tko ga, kako i u kojoj točno prostoriji u muzeju sada čuva. Poznati zagrebački kustos Robert Kavazović objasnio nam je kakvi su to optimalni uvjeti za vrijedno rimsko srebro.

- Posuda je ispod zemlje bilo konzervirano i sada ga treba zaštititi od raspadanja. To će učiniti lakovima. Smjestit će ga u vitrine, u kojima će biti između 50 i 60 posto relativne vlažnosti, a temperatura bi trebala varirati oko 20 stupnjeva Celzijevih - objašnjava Kavazović. Dodaje kako se eksponati moraju čuvati u vitrinama da ne bi oksidirali.

- Te vitrine zapravo imaju svoju mikroklimu, koju regulira mali mikroklimatizacijski uređaj - govori kustos. Vrlo je bitno i da eksponati ne budu previše izloženi suncu.

Velika je tajna i to koliko zaštitara ovih dana kruži muzejom i nadgleda vinkovačko blago, koje u Mimari čeka restauraciju. Kako doznajemo, osiguranje je pojačano te su zaštitari upozoreni na veći oprez.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • sakyosijek 02.04.2012.

    a kakvo sam ja to pravilo prekrsio?sto sam rekao istinu o dalmatincima i hercegovcima,to je cista istina dosli su goli i bosi sa svog kamena u nasu bogatu Slavoniju i uspjeli je upropast

  • user_145210 31.03.2012.

    Da je Sanader na vlasti sad bi 10% blaga bilo u njegovoj kučerini na čuvanju.

  • Rango 31.03.2012.

    Malo pretjeruju s svime ovime.Da nisu izišli u javnost s tom spikom o ogromnoj vrijednosti i time čuvarima naoružanim do zube, sve bi manje više prošlo nezapaženo.Ovako, bombardirani svakodnevnim člancima o tom blagu, netko zbilja možda dođe u napast...

Komentiraj...
Vidi sve komentare