To je to što me zanima!

Ivo Josipović: Srebrenica se ne smije više nikada ponoviti

Uz obraćanje u Potočarima, u memorijalnom centru u ponedjeljak će pokopati posmrtne ostatke još 613 žrtava. U BiH 11. srpnja se obilježava kao dan žalosti
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović došao je u Srebrenici u svoje ime i ime svih građana Hrvatske i svih koji su prije 16 godina izgubili članove obitelji, piše HRT

- Srebrenica je mjesto strašnog zločina genocid. Ne smijemo nikada dopustiti da se nešto slično ponovi. Danas je dan za tišinu i poniznost - rekao je medijima i položio vijenac na spomenik podignut u znak sjećanja na više od osam tisuća Bošnjaka koje su ubile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je važno da regija danas ima čelnike kakav je hrvatski predsjednik, koji promoviraju suradnju. Valentin Inzko, predstavnik za BiH rekao je kako nas Srebrenica podsjeća da se zlu moramo aktivno suprotstaviti i pokazati da se genocidom ništa ne može napraviti.

Tisuće ljudi u ponedjeljak je obilježilo 16. godišnjicu genocida u Srebrenici koji su počinile snage bosanskih Srba na čelu s Ratkom Mladićem. Na komemoraciji u Potočarima, nekadašnjoj bazi nizozemskih vojnika iz UNPROFOR-a, okupljenima se obratio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon. 

Na groblju memorijalnog centra u ponedjeljak bi trebali pokopati ostatke 613 žrtava pokolja koje su identificirane iz masovnih grobnica.

Snage bosanskih Srba  napale su Srebrenicu 10. srpnja 1995., a u grad koji je bio pod zaštitom UN-a, ušle dan kasnije. Masakr u Srebrenici 1995. godine bio je povod za akcije međunarodne zajednice nakon kojih je potpisan i Daytonski sporazum. U BiH 11. srpnja obilježava se kao dan žalosti. 


Idi na 24sata

Komentari 110

  • komunista 12.07.2011.

    Saucesce svim majkama srebrenice ma koje vere bili . Da podsjetim danas se odzava pomen srpskim zrtvama srebrenice njih oko1500 iz tih krajeva pobijene pod vodstvom nasera orica koji je dobio samo 2 god. i drugi niko nije odgovaro za taj zlocin koji je sigurno imo utjecaj i na ovaj drugi sa puno vise zrtava.

  • šanikva 12.07.2011.

    Opa ivo, brijes da ne smije? koje glupe i diplomatske rečenice...ne smije se puno toga pa se radi. STa je najzalosnije, srebrenica se ponavlja, ali ne u nasim krajevima ...

  • Bosansko zlo 12.07.2011.

    Prvo da se zahvalim svima koji iskeno sudijeluju u boli bosnjaka Srebrenice, te da dodam...jucer sam bio tamo, prvi put..upoznao covijeka kojem su srske zlocinacke falange 11-12.05.1995 godine mucki i monstrumski UBILE...podvuceno..6( sest) brace i oca...to sto sad taj covjek prica, kroz sta su prosli nije shvatljivo ljudskom mozgu..i opet pored svega, kaze da ne mrzi nikoga i da on nebi mogao utraditi neku osvetu ili slicno....a takvih prica je na hiljade.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare