To je to što me zanima!

Policajci su namjerno padali na državnim ispitima da ne moraju vratiti novac za školovanje?

Od 1. studenog 2022. do 17. listopada ove godine čak 58 djelatnika MUP-a i 6 službenika zatvorskog sustava dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit
Vidi originalni članak

Školovali su se za policajca o državnom trošku, dobili posao, no potom shvatili da je policijska plaća mizerija, a posao odveć stresan i zahtjevan. Kako bi napustili službu, a da ne moraju državi vratiti novce za školovanje, namjerno su pali tri puta (!) državni ispit i dobili otkaz po sili zakona. Time su izbjegli plaćanje troškova školovanja za policajca. Ovim nam riječima upućeni objašnjavaju nevjerojatan podatak o desecima mladih policajaca koji ni iz trećeg pokušaja nisu položili državni ispit. Među njima, naravno, sigurno ima i onih koji su željeli položiti, no nije išlo...

Naime, do 17. listopada ove 58 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova RH te šest službenika zatvorskog sustava i probacije dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit, potvrdili su za N1 iz MUP-a i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Lani je, dakle, nakon afere u koju je prema tvrdnjama USKOK-a, bila upletena Josipa Rimac način polaganja državnih stručnih ispita promijenjen. Od 1. studenog 2022. uvedeno je polaganje elektroničkim putem, e-Državni ispit, kako bi, tvrde, sve bilo transparentnije. Novina je i da se u slučaju pada jednog predmeta mora ponavljati cijeli ispit.

Inače, piše N1, državni stručni ispit moraju položiti državni službenici najkasnije u roku od godine dana od početka rada u državnoj službi, ili u roku od šest mjeseci ako idu na radno mjesto više razine. Svako radno mjesto ima propisan ispit određene razine, a na polaganje se može izaći maksimalno tri puta. Ako ispit ne položi državni službenik dobiva otkaz. 

- Od stupanja na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika Ministarstva unutarnjih poslova položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju - odgovorili su iz MUP-a za N1. Kako bi kandidatima dali što bolju šansu, otvorili su i kolegij 'Državni ispit - priprema' na kojemu su dostupni svi pripremni materijali. 

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave naveli su kako kod njih nije bilo službenika koji ni u trećem pokušaju nisu položili državni ispit.

- Međutim, prestanak službe po sili zakona zbog nepolaganja državnog ispita u propisanom roku, od uvođenja elektroničkog državnog ispita u studenom 2022. do danas nastupio je za šest službenika zatvorskog sustava i probacije - odgovorili su iz tog ministarstva za N1.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • liliZG2.0 03.11.2023.

    ne može balkancima nitko doskočiti, ...lukavi do bola

Komentiraj...
Vidi sve komentare