To je to što me zanima!

Policija ih je tražila satima jer su isplovili po jakoj buri

Ante Martinović (28) i Frane Šestan (28) isplovili su iz Zablaća usprkos najavljenom nevremenu. Tek što su isplovili barkom zapuhala je jaka bura
Vidi originalni članak

Ante Martinović (28) i Frane Šestan (28) iz Zablaća kod Šibenika su u ponedjeljak oko 15 sati, usprkos najavljenom nevremenu, isplovili u 4,5 metara dugoj plastičnoj barci s motorom Tomos 4 u lov na lignje. Tek što su isplovili, počela je padati kiša, zapuhala je bura i digli su se valovi visoki četiri i pol metara. Ante i Frane su u barci bili bez mobitela i imali su samo svjetiljku kojoj se uskoro baterija ispraznila. Obitelj je nazvala policiju i rekla im da se Ante i Frane nisu vratili kući.
- Valovi su na otvorenom moru bili viši od 4,5 metra, a pod Zlarinom od 2,5 do 3,5 metra. Padala je kiša, a bura je s mora dizala pjenu, tako da je vidljivost bila nikakva. U takvim uvjetima oko 17.20 krenuli smo tražiti dvojici nepromišljenih mladića - ispričao nam je kapetan Branko Peran (45), zapovjednik policijskoj broda Postaje pomorske policije PU Šibensko-kninske 'Sv. Nikola Tavelić'. Ubrzo je pao mrak i traženje je dodatno otežano. Sa 'Sv. Nikole Tavelića' policajci Dubravko Kokić (35) i Zoran Lucić (36) spustili su se u more s malim gumenjakom i krenuli uz obalu tražiti brodolomce.
- Bili smo mokri do kože. Kiša nošena burom poput iglica bola je oči, tako da nismo vidjeli gotovo ništa - ispričali su spasitelji. Da bi dvojica spasitelja iz gumenjaka išta mogli vidjeti, zapovjednik stroja Mladen Plavčić (43) reflektorom je sa 'Sv. Nikole' osvjetljavao more. Zbog toga je kapetan Peran morao držati brod u neposrednoj blizini obale i boriti se s vjetrom i valovima da ne završe razbijeni o hridi ili nasukani u plićaku. Promrzle i mokre muškarce pomorska je policija našla u 20.05 sati potrage u uvali kod južne punte otoka Zlarina.

'NEVRIJEME NAS JE IZNENADILO'
Tek kad smo trebali krenuti, shvatio sam da mi je baterija od mobitela prazna, pa sam ga ostavio na punjenju. Znali smo za prognoze i da se sprema nevrijeme, ali mislili smo da ćemo baciti mrežu i malo loviti lignje prije nego počne, kaže Frane Šestan, jedan od ribolovaca koje je pomorska policija spasila kod otoka Zlarina.
- Tako uvijek bude, da se vrijeme mijenja kad padne mrak. Međutim, ovaj put nas je iznenadilo puno prije mraka. Jugo je u minuti okrenulo na buru i digli su se ogromni valovi. Nisam u životu to vidio, a ni čuo za nešto slično. Bilo je strašno. Više nismo mogli natrag. Srećom bili smo samo sto metara od obale. Taman smo spuštali mreže u more, ali od straha smo prestali i samo ih bacili s pramca i pohitali prema obali - kaže Šestan. Malo prije nego su ugledali svjetla policijskog broda planirali su kako će pješke preko brda krenuti u mjesto Zlarin i zvati pomoć. No budući da je baterijska svjetiljka već bila gotovo prazna, put kroz kamenjar po mraku je bio opasan.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • bigblue 13.10.2009.

    @mafia - jasno je da je ljude u staro vrijeme bura znala i mogla iznenadit iako su oni isto vrlo dobro znali predvidjeti nevrijeme - po boji mora, izgledu oblaka, ukratko - vonju oko sebe...Ali, u danasnje vrijeme te bura NE MOZE iznenadit, pa vidljiva je na prognostickim kartama danima unaprijed, a ako zelis kockat i mislit \"nece jos pocet puvat dok ja bacim tunju ili peskafondo za koju lignju\" - e to je prijatelju samo tvoj problem i tvoj rizik...

  • bigblue 13.10.2009.

    samo budalu je ovakvo nevrijeme moglo iznenadit - najavljivano je danima prije. svaki covjek koji se imalo ozbiljno bavi ribolovom itekako se informira o vremenu, stovise o prognozi za nekoliko dana unaprijed...ovdje je ocito samo rijec o cistim amaterima koji su ovaj put imali srece - i hvala bogu da je tako zavrsilo - samo da im bude pouka da s morem nema sale i da ga treba respektirati...

  • mafia2560 13.10.2009.

    Legende moje KOPNENE vidi se da vi nemate pojma, prije svega, moji stari su isli i prije vremenske prognoze isli na more, a dogodi se da te vrjeme ulovi, nije to jugo da ga vidis, bura dodje da je ne osjetis Ali da nebi bilo eto sve gluposti rade mladi, pa kod nas je cak i stari Macola, pokoj mu dusi odlazio ne misleci na vrjeme.U ducanu svako jutro pitanja \"Jel se Macola vratio\" Najgore vrjeme, jugo., bura, a Macola ribari oko cjelih Kornata. Ali da ne bi bilo da pricam iz Macolinog iskustva, ma i ja sam skoro nastradao, Ljeto ljepo vrjeme, uzmem ti djete i punicu i na drugi otok, da nije bilo Talijana koji su uzeli djete i punicu na gliser, ne znam sta bih napravio, na kraju kad sam se i ja konacno uspio vratiti, za dva tri sata cak su i stari stajali na rivi i molili boga da se izvucemo, bilo je vise mora u brodu nego ispod njega, izmedju otoka kad udari i ja se bojim Mislim hvala bogu da nije nista gore bilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare