To je to što me zanima!

Policija povećava nadzor: Ima sve više stradalih u prometu

Od ukupno 15 poginulih u 12 nesreća, od početka godine do 15. travnja, čak je osmero pješaka od kojih je za četvero bio koban automobil, za troje teretno vozilo, a za jednoga moped
Vidi originalni članak

Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda zagrebačka policija zabilježila je povećanje broja stradalih na cestama - dok je u isto vrijeme lani u prometnim nesrećama poginulo šest osoba ove je godine zabilježeno čak 15 smrtnih slučajeva pa policija najavljuje akcije kako bi se povećala sigurnost u prometu.

Od ukupno 15 poginulih u 12 nesreća, od početka godine do 15. travnja, čak je osmero pješaka od kojih je za četvero bio koban automobil, za troje teretno vozilo, a za jednoga moped.

Poginulo je i pet vozača, četiri vozača automobila i jedan motocikla te dvoje putnika u automobilima.

U Gradu Zagrebu poginuo je jedan vozač i četiri pješaka, dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo 10 osoba - četiri vozača, dva putnika i četiri pješaka.

Povećan broj smrtno stradalih, osim u Zagrebu, zabilježen je na područjima Ivanić Grada, Jastrebarskog i Samobora.

Prema broju prometnih nesreća u prva tri mjeseca 2016. najugroženije prometnice na području zagrebačke policije su Slavonska avenija (41 nesreća s 23 ozlijeđenih), Ulica kneza Branimira (35 nesreća s 14 ozlijeđenih) i Zagrebačka avenija na kojoj su se dogodile 32 nesreće sa 17 ozlijeđenih.

Najugroženija raskrižja su Avenija Dubrovnik - Rotor Remetinec i Slavonska avenija - Ulica Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu te križanje Zagrebačke i Bistričke ulice u Sesvetama.

U policiji kažu da je gotovo u svim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok nepropisna i neprilagođena brzina uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

"S obzirom na veliki udio stradalih pješaka, slobodni smo istaknuti da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci - neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila, dok su najčešće greške pješaka - nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem na crveno svjetlo za pješake", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Najavili su i da će zbog toga u narednom razdoblju poduzimati "intenzivne mjere s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu".

"Mjere ćemo usmjeriti na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka", kažu u policiji.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • ptica nebeska 17.04.2016.

    problem je u tome da postoje ljudi koje policija ne smije dirati... i oni će i dalje raditi na cesti što ih volja

  • tutek 16.04.2016.

    Umjesto da masno kazni pijane budale za volanom i one koji imaju debelu zbirku prometnih prekršaja a i dalje voze policija kažnjava nas normalne hupserima, stupićima i raznoraznim idiotarijama zbog kojih više ne gledaš na druga vozila i pješake nego samo kako sa što manje štete savladati barikade i prepreke svih oblika i dimnzija. Važnija je zarada nečijeg kuma koji samo trpa ta sranja po cesti nego istinska sigurnost u prometu, jer da nije tako onda bi recidivisti sa stotinu i više prekršaja gulili krumpire u Remetincu a divljali sa audijima. Fuj

  • cerat_1 16.04.2016.

    Ma samo mi nije jasno gdje, nocas u 4h idem iz city centra east do zapadnog djela grada na cesti sam vidio dvadesetak autiu od toga njih 15 sigurno pijani ili drogirani, ostalih 5 su bili taksisti. E sad u to doba kada se zna da je 90 posto vozaca pijano policijske patrole ne da nema nego ko da su nestali sa lica zemlje, a to je potez kroz cijeli grad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare