To je to što me zanima!

Policija sa šumarima upala u Liberland: Srušili su ilegalne objekte i uhitili troje stanovnika

Uz uporabu sredstava prisile policija je uhitila tri osobe jer su pokušale pobjeći, pa su na kraju prijavljene zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv reda i mira. Prijete im kazne do dvije tisuće eura ili do 30 dana zatvora
Vidi originalni članak

Policija je u pratnji inspektora Hrvatskih šuma i ekipe za rušenje upala u Liberland zbog nezakonite gradnje i otpada. Na službenoj stranici Liberlanda objavili su kako je policija uništila privatno vlasništvo i uhitila više Liberlandaca.

Uz uporabu sredstava prisile policija je uhitila tri osobe jer su pokušale pobjeći, pa su na kraju prijavljene zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prijete im kazne do dvije tisuće eura ili do 30 dana zatvora.

- Oni su na području Zmajevačke podunavske šume postupali prema rješenju šumarske i lovne inspekcije Državnog inspektorata i to na temelju Zakona o šumama - rekli su iz PU osječko-baranjske za N1.

Dodaju i kako su na tom području bili kako bi pružili pomoć djelatnicima Hrvatskih šuma i to Šumarije Batina.

SAMOPROGLAŠENA DRŽAVA Hrvatska policija u Liberlandu, stanovnici tvrde: 'Vrijeđali su nas i uništili su nam imovinu'

Rješenje su, objašnjavaju iz Državnog inspektorata, izdali zbog kršenja Članka 40. Zakona o šumama. U prva dva stavka Zakon brani gradnju na šumskom zemljištu bilo čega dugog osim šumske infrastrukture, lovačkih objekata, građevina za potrebe obrane i nadzora državne granice, te spomenika kojima se obilježavaju mjesta masovnih grobnica žrtava rata i mjesta stradavanja.

Zakon dopušta gradnju za koju se izrade prostorni planovi, no samo ako zbog tehničkih ili ekonomskih razloga nije moguće graditi van šume, a u ovom slučaju niti jedna građevina nije bila zakonita, pa su ih Hrvatske šume morale ukloniti iz tzv. Liberlanda.

- Naš pravni stav je jasan: Teritorij nikada nije bio dio Hrvatske i izvan je njezinih granica. To je potvrđeno u njezinoj diplomatskoj komunikaciji sa Srbijom, kao i odsustvom Liberlanda na kartama Hrvatske - kažu iz Liberlanda.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Splitski cvit 02.10.2023.

    Liberland=slobodna zemlja. Baš su našli u ćijoj blizini će propagitati slobodu.

  • Pastafaristia 02.10.2023.

    " policija uništila privatno vlasništvo" - ?

  • Obavijesnirazgovor 02.10.2023.

    Mislim da će slučaj završiti na Europskom sudu za ljudska prava jer Liberland nije jedina takva tvorevina u svijetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare