To je to što me zanima!

Policija u Slavoniji od liječnika traži da prepoznaju teroriste!

Na adresu županijskog Doma zdravlja nedavno je stigao dopis PU osječko-baranjske u kojim se od liječnika zapravo traži da prepoznaju i prijave potencijalne - teroriste.
Vidi originalni članak

U dopisu koji je stigao županijskom Domu zdravlja u Osijeku stoji kako “se provode mjere prevencije i suzbijanja terorizma, a dosadašnjom analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena je radikalizacija osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj kao i u ostatku Europe”. Zbog toga, kažu u policiji, liječnici obiteljske medicine i psihijatri “trebaju preventivno djelovati i pravovremeno otkrivati ovakve sigurnosne događaje jer je utvrđen značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetnjama, a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija”, piše Jutarnji list

Dobro ste shvatili - liječnici bi dakle trebali aktivno raditi na prepoznavanju psihičkih bolesnika s terorističkim tendencijama. 

Liječnici su dopis primili s neodobravanjem - kako zbog još jednog zadatka za koji jednostavno nisu educirani, tako i zbog činjenice da policija ima namjeru tražiti teroriste samo među psihičkim bolesnicima. Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) zbog toga je, navodi Jutarnji, uputila dopis pučkoj pravobraniteljici. 

- Da, pisali smo pravobraniteljici jer ovo je apsolutno posao koji liječnici obiteljske medicine ne mogu raditi. To je samo još jedan, dodatni način da se naruši odnos povjerenja između pacijenta i liječnika, a to ne smijemo dopustiti, objasnio je dr. Berislav Bulat iz KoHOM-a. 

'Oni s duševnim smetnjama opasni jednako kao i oni bez njih'

MUP-ov dopis problematičan je i za psihijatra iz Klinike za psihijatriju Vrapče dr. Ivana Čelića. 

- Sve je pokrenula Europska komisija jer je u nekim zemljama EU, ali ne i u Hrvatskoj, utvrđeno da se psihijatrijski pacijenti, i to uglavnom autisti i shizofreničari, pokušaju, a ponekad i uspiju “regrutirati” u terorističke organizacije.

- No, gdje su podaci za Hrvatsku, tko je to utvrdio i u kojem obimu da su psihički bolesnici teroristi? Radi se tek o preporukama EK koje je izradio nizozemski RAN (Radicalisation Awareness Network), no sigurno je i to da u tim preporukama stoji da se u sve to trebaju uključiti znalci, odnosno psihijatrijske ustanove, a ne domovi zdravlja.

- Iz preporuka se može iščitati kako nema direktne i linearne povezanosti između terorizma i psihičkih poremećaja, nego se apostrofira kako pojedine dijagnoze psihičkih poremećaja i njihovi simptomi mogu generirati vulnerabilnost osobe s duševnim smetnjama u odnosu na temu terorizma. Posve je jasno da svi teroristi nisu osobe s duševnim smetnjama, ali među teroristima može biti i osoba s duševnim smetnjama. U tom smislu dana je preporuka liječnicima da u slučajevima kada u svojoj kliničkoj prosudbi procijene takvu opasnost obavijeste nadležna tijela, ali to moraju biti psihijatri.

- Ono što je prijepor i generator nesigurnosti u postupanju jest nedostatna transparentnost praktične primjene navedene preporuke, primjerice, kada i kome javiti, s kolikom količinom informacija, tko točno treba prijaviti i slično. Osim toga, interpretacija tih preporuka trebala bi biti takva da se na najmanji mogući način stigmatiziraju osobe s duševnim smetnjama i da se uvijek jasno navodi kako osobe s duševnim smetnjama nisu po prirodi stvari opasne, nego to mogu biti u pojedinačnim slučajevima, kao što to mogu biti i svi oni koji nemaju dijagnozu psihičkog poremećaja, zaključio je dr. Ćelić u razgovoru za Jutarnji list. 

Idi na 24sata

Komentari 98

  • ursuss 25.08.2019.

    Objavom ovakvih službenih dopisa dokaz je samo kako doktori biježe od bilo kakve odgovornosti.. nisu se bunili kada za liječničke preglede radi vozačke,oružja,zaposljenja... uzimaju novac...tada su svi "zdravi"

  • ursuss 25.08.2019.

    ne branim policiju i sustav, ali isti ti doktori podebljavaju novčanike kada trebamo potvrde da smo "normalni" radi vozačke, oružja,zaposlenja.... to vam narode moj onda ne smeta... baš ste licemjerni. TKO će odrediti ima li netko šizofreniju ili neku drugu opasnu bolest ako ne liječnici... oni samo ne bi bili "odgovorni"..ali lovu uzeti-- to može...

  • sorci 25.08.2019.

    kad liječnicima daju status pripadnika ATJ, onda neka dolaze na posao u maskirnim uniformama, pod oružjem, i neka prijavljuju "teroriste". do tada neka rade svoj (a ne tuđi) posao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare