To je to što me zanima!

Politolog: 'U sekularnoj državi Crkva bi trebala biti oprezna kada su takve izjave u pitanju'

Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel je usporedila stanje u hrvatskoj politici, gdje još uvijek nema fizičkih obračuna, sa zemljama svijeta poput Japana gdje je to odnedavno slučaj...
Vidi originalni članak

Komisija hrvatskih biskupa pozvala je vjernike i ostale građane da izađu na izbore. Gosti emisije 'Otvoreno' u srijedu su raspravljali o crvi i hrvatskoj politici. Tajnik komisije HBK Iustitia et Pax Vladimir Dugalić odbacio je navode kako se današnjim istupom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) svrstala na određenu stranu.

IDUĆA DVA TJEDNA SU KLJUČNA Teške riječi, uvrede i politička trgovina: Još je petnaest dana do početka hrvatskog Dana D

- Mislim da izjavu treba staviti u kontekst i vidjeti zašto se komisija Iustitia et Pax HBK-a, oglašava o izborima ili o nekim drugim važnim događajima u hrvatskom društvu - rekao je za HRT. Naglasio je kako je "jasno naglašeno" da je primarni cilj izvesti što više ljudi na birališta.

- U izjavi je jasno naglašeno da je primarni cilj ove izjave potaknuti vjernike, katolike, ali i sve ljude dobre volje da izađu na izbore. To je primarna i temeljna poruka ove izjave - rekao je. Kako dodaje, izaći na izbore "nije samo građanska dužnost, nego i vjerska dužnost, jer vjera nije samo privatna stvar, nego ima i svoju društvenu dimenziju".

- Zato komisija uvijek uoči takvih izbora izlazi s jednom izjavom i primarno poziva vjernike da ne ostanu kod kuće - dodao je.

Politolog Branko Caratan pozvao je na oprez kada se radi o istupanju vjerskih organizacija u javnosti uoči izbora.

- U sekularnoj državi, Crkva bi trebala biti veoma oprezna kada je ovakav tip izjava u pitanju. Mislim da je ovdje važno reći, da u određenim situacijama - kada postoje veliki društveni problemi - takva izjava može biti povijesno korisna. Npr. izjava kardinala Josipa Bozanića o grijehu struktura koja je sigurno bila veoma značajna - rekao je Caratan za HRT pa dodao:

- Izjava koja upozorava na nekoliko problema može biti i korisna, s tim da Crkva mora biti veoma oprezna da njeni stavovi ne budu shvaćeni kao zagovaranje političkih opcija.

PREDSTAVILI POLITIKU ZA MLADE Sandra Benčić Ustavnom sudu poručila: 'Neka sada kažu što ne valja ili neka šute zauvijek'

Politički analitičar i profesor na FPZG-u Božo Skoko, naglasio je kako misli da Crkva današnjim istupom nije zauzela stranu.

- Vidimo da različite opcije mogu iščitati ono što ide njima na ruku. Smatram da je potrebno da Crkva reagira. Crkva je važan dionik hrvatskog društva. Ako može cijeli niz NGO-a iznijeti svoje mišljenje - kako ne bi mogla Crkva koja je toliko integrirana u hrvatsko društvo i koja ima toliko značenje - rekao je.

Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel je usporedila stanje u hrvatskoj politici, gdje još uvijek nema fizičkih obračuna, sa zemljama svijeta poput Japana gdje je to odnedavno slučaj.

- Iskustvo pokazuje kako se politička kultura vremenom u Saboru urušava i kako ovi današnji razgovori, nastupi i komunikacija - apsolutno ne odgovaraju onom kakvi su bili 1990-ih godina - kazala je za HRT. Tada je, kaže, bio dojam da je svima stalo da u što boljoj formi, na što bolji način, ponude što bolja rješenja. 

- Osobna isključivanja dovode samo do negativne atmosfere, a tome danas svjedočimo. Kada bismo gledali koliko smo novih sadržajnih elemenata u ovom zadnjem zasjedanju Sabora saznali, bilo bi to vrlo skromno - rekla je pa dodala:

- Ostalo što pamtimo bit će apsolutno jedna negativna atmosfera, negativna komunikacija koja je uvijek bila na rubu konfliktne komunikacije. To je naravno, nešto što se prelijeva na sve sfere društva i vi ne možete nakon toga pronaći neke dijelove društva na koje se to nije odrazilo. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • HerojTito5 04.04.2024.

    crkva je zlo a kako svom zlu jednom dođe kraj tako će i njoj

  • Cucy Mann ᅟ 04.04.2024.

    Podrška Kaptolu!

  • Cucy Mann 04.04.2024.

    . “Nasa lijepa” , kockasta, nije nista drugo nego poligon za vjezbanje Vatikana i svih pristalica crkve, novovjernika, Svaki narod ima svoje sramote!.Guzi i pusti druge neka guze...stara narodna eh da sam bio pametan...pa bio svecenik Sjetimo se pedofilije u zadnje vrijeme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare