To je to što me zanima!

Poljski predsjednik poginuo u padu aviona u Smolensku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Lech Kaczynski i supruga putovali su u Rusiju na obljetnicu masakra u Katinskoj šumi. Cijeli vojni vrh i brojni dužnosnici bili su na avionu koji je pao
Vidi originalni članak

Avion u kojem je bio poljski predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom Mariom srušio se u subotu ujutro dok se spuštao na aerodrom u ruskom gradu Smolensku. Kaczynski je putovao u Rusiju na 70. obljetnicu masakra u Katinskoj šumi gdje su sovjetske trupe pobile 22 tisuće Poljaka.
Guverner Sergei Anufrijev izjavio je da u padu Tupoljeva Tu-154 nije preživio nitko od 97 ljudi, koliko bilo na letu. Među njima je osmero članova posade. Anufrijev je rekao kako poljski predsjednički avion nije uspio sletjeti na pistu. Prema izvješćima, avion je zahvatio vrhove drveća, srušio se na zemlju i raspao. Tijekom slijetanja u gradu je bila gusta magla, a Interfax navodi da je zbog toga vojni aerodrom i zatvoren. Pilot je navodno pokušao tri puta sletjeti, a u četvrtom se u 10.56 sati po moskovskom vremenu avion razbio oko 300 metara od piste. Kao jedan od mogućih uzroka pada aviona, RIA Novosti navode pogrešku pilota koje su navodno upozorili na loše vrijeme i predložili im da produže u Minsk. No, kao uzroci pada se  ne isključuju kvar aviona i loše vrijeme. Predsjednik Medvedev naložio je premijeru Putinu da vodi povjerenstvo koje će istraživati nesreću. Tijela poginulih će transportirati u Moskvu.

POGINUO CIJELI VOJNI VRH POLJSKE
Uz predsjednika poginuli su načelnik glavnog stožera Franciszek Gagor, te zapovjednici operativnih snaga, kopnene vojske, ratnog zrakoplovstva i mornarice te zapovjednik specijalnih postrojba. Po pravilima ih automatski mijenjaju njihovi zamjenici. Zapovjednik glavnog stožera sazvao je hitnu sjednicu.
Poljsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je avionu bilo i nekoliko vladinih dužnosnika, a među njima je bio i guverner narodne banke. Poginuo je i zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer. Poljski premijer Donald Tusk navodno se rasplakao kad je čuo za tragediju, javlja BBC. Tusk je za subotu sazvao hitnu sjednicu Vlade, a najavio je i hitan odlazak u Smolensk.
- U ovoj ogromnoj tragediji za naš narod, moramo svi stati zajedno. Danas nema lijevih ili desnih, nema razlika. Svi suosjećamo s obiteljima poginulih - rekao je Tusk. Prema Ustavu će raspisati izvanredne izbore, a vodstvo države do tada će preuzeti predsjedavajući donjeg doma parlamenta, Bronislav Komorowski. On je odmah proglasio tjedan dana nacionalne žalosti.

CIJELI SVIJET IZRAZIO SUĆUT POLJACIMA

Svjetski čelnici, među kojima su Vladimir Putin, Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i Gordon Brown izrazili su sućut Poljskoj. Sućut premijeru Tusku zbog tragedije izrazila je premijerka Kosor. Ivo Josipović je za Kaczynskog rekao da je bio važan državnik i veliki prijatelj Hrvatske te da je imao iznimnu čast što je bio na njegovoj inauguraciji.

DRŽAVNICI UMRLI U ZRAKOPLOVNIM NESREĆAMA
1977. DŽEMAL BIJEDIĆ - Jugoslavenski premijer poginuo u udaru aviona u planinu u snježnoj oluji
1994. J. HABYARIMANA i C. NTARYAMIRA - Predsjednici Ruande i Burundija poginuli u avionu koji je srušen kod Kigalija
2004. BORIS TRAJKOVSKI - Makedonski predsjednik poginuo u padu aviona u neveremenu dok su slijetali u Mostar


>>> S BRATOM VODIO ZEMLJU I GLUMIO U FILMU
>>> KACZYNSKOM SE AVIONI KVARILI I ZALEĐIVALI
>>> TUPOLJEVI IMALI 63 NESREĆE, U 36 SU UMIRALI PUTNICI

Idi na 24sata

Komentari 58

  • lekaaa 10.04.2010.

    Gadno

  • brko1 10.04.2010.

    Slučajnost?

  • ZG-KAJ-ROKMIR 10.04.2010.

    *** Izbrisano zbog privatnih poruka *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare