To je to što me zanima!

Polupali lončiće: MUP dao tek jednu opciju i prekršio zakon?

Zakon o javnoj nabavi navodi da se tehničkim specifikacijama omogući jednaki pristupi ponuditeljima i da se moraju omogućiti ponude različitih tehničkih rješenja
Vidi originalni članak

U nabavi 31 milijun kuna skupljih terenaca za policiju i ministar Ranko Ostojić i Komisija za kontrolu javne nabave pravdaju se da su za mišljenje pitali mjerodavno tijelo. Ali to ipak nije točno

Izbor jeftinijih Mitsubishi Pajera je poništen jer je Komisija pitala za mišljenje Zavod za prometno-tehnička vještačenja Prometnog fakulteta. Oni su rekli da “strogo tehnički gledano, Pajero ne udovoljava traženom zahtjevu”. 

Zahtjev je MUP, kako smo otkrili, prepisao od blogera Batmana, pa su izabrane 31 milijun skuplje Toyote Land Cruiseri. A osnovna razlika je da su podnica i karoserija Pajera vareni, a Land Cruisera spojeni vijcima. 

Zavod koji je dao mišljenje ne bavi se konstrukcijama nego kako sami navode, vještačenjem prometnih nesreća. 

Komisija ignorirala studiju stručnjaka

Prema pravilniku Nacionalnog vijeća za znanost, za konstrukcije je zadužen Fakultet strojarstva i brodogradnje, a ne zavod koji je dao mišljenje. U studiji koju je napravio FSB te potpisali dekan Ivan Juraga i inženjer Milan Kostelac navodi se da je Pajero jednako vrijedan terenac i da “preferiranje jednog konstrukcijskog rješenja u odnosu na drugo nema tehničku opravdanost”

No Državna komisija je to mišljenje jedinog mjerodavnog fakulteta ignorirala. 

Nalog da se poništi izbor jeftinijeg modela dalo je vijeće u kojem su sjedile zamjenice predsjednice Marija Cvrlje, Anđelka Rukelj te članice Rožika Gužvanj, Daria Duždović i Dragica Markanović. 

MUP je morao omogućiti ponude različitih tehničkih rješenja

Zakon o javnoj nabavi navodi da se tehničkim specifikacijama moraju omogućiti jednaki pristup ponuditeljima i da se moraju omogućiti ponude različitih tehničkih rješenja. U ovom slučaju, MUP je propisao samo jedno rješenje, što se kosi sa zakonom

Zbog toga je komisija ipak poništila jeftiniju ponudu tražeći mišljenje od nenadležnog zavoda. Saznajemo da su u MUP-u u propisivanju specifikacija sudjelovali Zrinko Topić i Goran Rafajac. Topić je bio i u povjerenstvu za izbor terenaca. 

Razlika od 237.000 kuna po terencu

MUP će u konačnici na leasing nabaviti 132 Land Cruisera za 72,9 milijuna umjesto Pajera za 41,6 milijuna kuna. Razlika po jednom vozilu je velikih 237.000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • elvis_dj 24.11.2013.

    ma ovaj hrvat ostojic nije u krivu covjek ispravan ko pregorijela sijalica

  • Hiroo_Onoda 23.11.2013.

    Samo naivac misli da će policija na teren izlaziti sa novim Toyotama. Toyote će razgrabiti policijska vrhuška, a oni koji izlaze na (neprohodni) teren i dalje će se trkeljat u oktavijama (njih je manje šteta po grabama). . . . Koja predstava !!

  • zagi 24 23.11.2013.

    Ovo je bez veze afera. Kak se meni čini, u svijetu su službeni terenci Defender, Puch i Land Cruiser. Defender se prestao proizvodit ove godine, Puch čini mi se isto tako. Dakle ostao je još Cruiser od dokazanih profesionalnih terenaca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare