To je to što me zanima!

Pomozite da se ovo ne ponovi: Istra je puna izgladnjelih pasa

Vlasnik je javio da je Blondy "pobjegla". Iz pazinske udruge su mu povjerovali i vratili psa, ali su nakon godinu dana opet dobili poziv da je pas izgladnio...
Vidi originalni članak

Kad sam je preuzela, imala je 10 godina i tako je izgledala. Kod mene je već dvije godine, a nažalost još puno pasa živi u sličnim uvjetima na motovunskom području, rekla je Mae Isaksson iz pazinske udruge Happy End.

Kaže da je Blondy bila jedan od najboljih pasa obučenih za traženje tartufa, a prvi put kad je došla u udrugu, vlasnik je javio da mu je “pobjegla” i da je zato mršava.

- Mi smo mu povjerovali i vratili psa, ali smo nakon godinu dana opet dobili poziv da je pas izgladnio te sam je preuzela i od tada je sa mnom. Vlasnik je pokušao sve da je dobije natrag. Mnogi stanovnici Motovuna mjesecima su pokušavali ‘udomiti’ ili kupiti Blondy jer, osim što je bila izvrstan tartufarski pas, bila je odlična i u poduci mlađih pasa u traženju tartufa. Kilogram tartufa stoji oko 25.000 kuna, ovisno o sezoni, pa računajte koliko novca je iz šume Blondy izvukla u deset godina. Osim jeziva izgleda, bila je propucana puškom te je imala tumor mliječnih žlijezda za koje vlasnik nije ni znao. Nije bila cijepljena ni čipirana - ispričala je Isaksson.

okantnu priču objavila je na društvenoj stranici udruge. Kaže da takvih pasa u selima, šumama i izvan naselja ima još puno.

- Puno je boksova sa psima u takvom stanju. Naš cilj je spremiti peticiju usmjerenu na ministra poljoprivrede jer želimo povezati sve aktere u toj priči (gradonačelnike, načelnike, veterinare...) da se pokrene opsežnija akcija, jer nitko ne može spašavati jednog po jednog psa. Trebaju se donijeti mjere na nivou županije da se taj užas spriječi - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • avim 16.01.2017.

    To je problem u cijeloj HR-u,to nam rade ,,ljubitelji kućnih ljubimaca,,koji bacaju pse na cestu,a udruge za zaštitu životinja i druge jako lijepo žive na račun istih i Države.Uvedite porez za pse u stanovima i rigorozne kazne .Što rade gradski redari koji su lijepo plaćeni za nerad I

  • staraostarija.buzet 15.01.2017.

    Pas tartufar kosta od 10.000 do 20.000 kuna. Ovdje je rijec vjerojatno o psu ili psima koji nisu prosli dresuru ili samo djelomicno pa ih vlasnik zapusta sto nije humano i normalno. Ali ima malo veze sa tartufarstvom jer kako smo naveli, psi previse vrijede i puno truda se potrosi na dresuru.

  • kara marko 15.01.2017.

    Poznajem dosta ljudi koje se bave tartufima i izvanredno se brinu o svojim psima. Nije u redu tako blatiti i generalizirati. Zašto dotična ne ide po selima i slika zavežene pse bez vode a mnogi žive i u svojim fekalijama koje vlasnici ne žele čistiti. Za neupućene, da bi se našlo 1 kg tartufa treba izgubiti noći i noći. Bili to May radila osim što zna blatiti poštene ljude? Zašto nije poslala veterinarsku inspekciju, i to je pitanje za nju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare