To je to što me zanima!

'Popularizacija znanosti bitnija je od popularizacije vojske...'

"Ja se zalažem za obaveznu ”kvantu fiziku, nanotehnologiju, robotiku, umjetnu inteligenciju, bioinformatiku ... i to za sve punoljetne građane Hrvatske", poručio je Ivica Puljak
Vidi originalni članak

Nakon što je premijer Andrej Plenković izjavio da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi popularizirati vojska kod mladih, reagirao je Ivica Puljak iz stranke Pametno i poručio kako popularizaciju znanosti smatra bitnijom od popularizacije oružanih snaga.

"Kaže premijer da je razlog za uvođenje obaveznog vojnog roka popularizacija oružanih snaga. Kako ja mislim da je popularizacija znanosti važnija od toga, evo se onda ja zalažem za obaveznu ”kvantu fiziku, nanotehnologiju, robotiku, umjetnu inteligenciju, bioinformatiku ...” i to za sve punoljetne građane Hrvatske, bez obzira na spol, vjersko ili seksualno opredjeljenje", napisao je Puljak na svom Facebooku.

Plenković: Idejom o vojnom roku želimo popularizirati Oružane snage

Idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi se popularizirati Oružane snage (OS) RH među mladim ljudima, izjavio je premijer Andrej Plenković u utorak tijekom obilaska vojarne "Pukovnik Marko Živković" na Plesu i novoizgrađenog kompleksa dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Nakon obilaska kompleksa i pokazne vježbe u slučaju ugroze hrvatskog zračnog prostora Plenković je rekao novinarima da hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a idejom o vojnom roku želi se OS RH popularizirati i učini atraktivnim mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sjećaju Domovinskog rata, dodavši kako je to jedna od ideja o kojoj će se raspravljati u idućim mjesecima. 

Inicijativa ima isključivo hrvatsku dimenziju

O tome ministar obrane Damir Krstičević razmišlja dulje vrijeme, bio je pripadnik Hrvatske vojske i riječ je o inicijativi koja ima isključivo našu nacionalnu dimenziju, odgovorio je Plenković na upit je li slučajno to što Hrvatska i Srbija u isto vrijeme razmišljaju o ponovnom uvođenju vojnog roka.

Na pitanje uklapa li se uvođenje vojnog roka u financijsku konstrukciju države Plenković je rekao kako to ne bi zahtijevalo pretjerano velika sredstva i nije teško provesti s financijskog aspekta.

Što se tiče nabave novih borbenih zrakoplova, Plenković je rekao da ministar obrane ima zadaću sa svojim suradnicima izraditi stručnu podlogu za najbolje rješenje, a državni vrh će donijeti odluku na temelj toga, konzultacija, realnih potreba i procjena financijske izvodljivosti.

Vlada je nakon niza godina povećala iznos proračunskih sredstava za obranu, podsjetio je premijer i ustvrdio da smo na dobrom putu, osobito kroz izradu Strategije domovinske i nacionalne sigurnosti i novog zakonodavnog okvira.

Najavio je da će poslijepodne biti održana sjednica Vijeća nacionalne sigurnosti dodajući kako u globalnim okolnostima Hrvatska mora biti na razini izazova.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je borbena eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva spremna ispuniti svaku zadaću u vezi kontrole hrvatskog zračnog prostora od 113.000 četvornih kilometra.

Temeljno vojno osposobljavanje, a ne vojni rok

Trebaju nam novi borbeni zrakoplovi, kada se uzmu obzir rizici i opasnosti na nama je da se na pametan i odgovoran način osposobimo za nadzor zračnog prostora, poručio je Krstičević i izrazio nadu da će odluka o kupnji novih borbenih zrakoplova biti donesena do kraja godine.

Što se tiče ponovnog uvođenja vojnog roka, Krstičević je ustvrdio da se zapravo radi o temeljnom vojnom osposobljavanju, a ne vojnom roku, dodavši kako Hrvatska vojska treba proširiti svoju bazu. "Pripremamo projekt i analizirat ćemo sve moguće varijante. Bit ćemo odgovorni prema financijama i nije nam cilj militarizirati društvo", istaknuo je Krstičević.

Na državi i društvu je odluka o modelu, no želimo da osposobljavanje u trajanju od tri do četiri tjedna bude atraktivno i moderno za mladog čovjeka i osposobi ga za reagiranje u pojedinim situacijama. Neka struka dade rješenje koje je najbolje za Hrvatsku, imamo prostore, vojarne i infrastrukture i to trebamo povezati, rekao je Krstičević.

Idi na 24sata

Komentari 90

  • purgerica prva 01.02.2017.

    Ma vidi ti ovaj suprugin suprug Puljak nešto jako pametan!

  • nekiTip_3 01.02.2017.

    kaj je ovaj novi mesija da ga se stalno citira?

  • anita.antic 01.02.2017.

    wtf... puljak.... dosadan si fakat.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare