To je to što me zanima!

Porezni dug će se naplaćivati i imovinom poreznog dužnika

Poslodavci više neće moći isplaćivati plaću bez doprinosa, a uredba stupa na snagu 1. svibnja. Od Nove godine moći ćemo pratiti sve uplate, rekao je Linić
Vidi originalni članak

Slavko Linić u izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona rekao kako su u promjenama tri bitne promjene. Prva je mogućnost da se objavi popis poreznih dužnika, druga je institut proboja pravne odgovornosti, a treća prijeboj i ostale izmjene. 

Tvrtke i građani na dan 1.siječnja  2012. državi su bili dužni 51 milijardu kuna i više je od 761.000 dužnika, od toga su pola milijuna građani, a ostalo su trgovačka društva i firme. 

Porezna uprava će objaviti listu dužnika

- Do sada se ograničavala objava jer je to porezna tajna, a sada dajemo mogućnost da porezna uprava objavi sve podatke. Kriteriji po visini duga je da će se na popisu naći pravne osobe koje imaju više od 100.000 kuna duga, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost s dugom većim od 50.000 kuna te građani s dugom većim od 10.000 kuna. 

- Popis neće sadržavati podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga - rekao je Linić te dodao kako će se porezni dug naplaćivati i imovinom poreznog dužnika. 

Moguća nagodba ali i 'prebijanje' dugova

Istaknuo je kako je zadovoljan što se u ovim promjenama daje mogućnost nagodbe, kao i međusobno 'prebijanje' države i poreznog dužnika. Također, izrazio je zadovoljstvo zbog reguliranja instituta pravne osobnosti kojim će zaustaviti otvaranje novih d.o.o.-a od strane istih vlasnika samo kako bi prestali plaćati dugove prema državi, vjerovnicima i radnicima. 

Nema otvaranja novih tvrtki, ako su stare ostale dužne

Linić je kazao da je do sada bio slučaj da se preko povezanih društava izvlačila imovina, a ostajali su dugovi zbog kojih se u stečaju radnici nisu mogli naplatiti. 

- Uočili smo da se otvaraju nova društva, da bi se u starim prestalo plaćati obveze prema državi i radnicima. Toga više neće biti, kao ni izvlačenja imovine i sredstava. Radnici su se zapošljavali u društvima kćerima bez imovine, a vlasniku je u slučaju stečaja ostajao kapital - rekao je Linić i upozorio da izmjenama zakona to više neće biti moguće. 

Dodao je kako će se izmjenama zakona povećati efikasnost zapljene nekretnina poreznim dužnicima, pogotovo od lipnja kada će, najavio je, u potpunosti zaživjeti OIB. 

Premijer: Nemamo više vremena

Premijer Zoran Milanović rekao je kako se o ovim izmjenama raspravljalo više od mjesec dana.  - Biće komentara, ali više vremena nemamo - rekao je Milanović.

Od 1. svibnja zabranjuje se isplata plaće bez doprinosa

- U Hrvatskoj je trenutno 25.000 poslodavca koji ne plaćaju doprinose. Zbog učestale prakse, kako bi zaštili prava radnika, predlažemo Vladi nove uredbe. Poslodavci više neće moći isplaćivati plaću bez uplaćivanja doprinosa, a uredba stupa na snagu 1. svibnja. Do Nove godine imat ćemo i Centralni registar osiguranika preko kojeg će se moći pratiti uplate doprinosa - rekao je Slavko Linić. 

Dodao je kako će porezna uprava, putem Financijske agencije, dostavljati svim bankama podatke o poslodavcima koji ne uplaćuju doprinose. Na osnovi dostavljenih podataka banka je dužna sastaviti listu poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Duro 01.05.2012.

    Tko drugi ako ne min. financija trebao bi imat uvid u to da je NAJVECI LOPOV i NAJVECI PLJACKAS upravo drzava jer nikad nije ispunila svoju zakonsku obvezu pa malima vratila preplaceni PDV kad su ga zatrazili. A nebi ga zatrazili da nisi ciste savjesti. Umjesto da vrati dug krenula je u kontrolu, montirala, konstruirala nebulozna rjesenja......I sad ce ta ista drzava (govno a ne drzava) te male poslodavce jos jednom popljackati.

  • Duro 29.04.2012.

    Pitam ja Linica sta se radilo da je dug narastao na 50 milijardi i tko je za to kriv? Oprastali su porez, dogovarali i zmirili kad su veliki bili u pitanju a sad ce kao hijene navaliti na male i NEDUZNE. Kako ce ti u drzavi koja ne postuje pravni sustav doci do svoje zastite. Kaze: dat ce Poreznoj jos vece ovlasti! A ima ih vise nego ijedna zemlja zapadne demokracije. Npr. Ja cekam da se moja tuzba Upravnom sudu rijesi 4 godine a porezna me opljackala za 2 dana. Ne postuje ona zakone, proceduru, samo udari i pljacka neduzne, montira i konstruira rjesenja a samo zato da ne vrati preplaceni PDV sto joj je zakonska obaveza. I to on naziva pravnom drzavom? SRAM ME RECI DA SAM HRVAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • bariton 27.04.2012.

    Hrvatska nije država, mi smo više kao neka AGENCIJA,u kojoj čelnici rade na proviziju! šuruju sa bankama,otpuštaju radnike,raspuštaju i rasprodaju imovinu. Nesposobni vodit išta,sposobni samo krasti. Ova naša Hrvatska jednostavno nema sriće sa svojin ljudima! IMA JEDNA:BOG NAM JE DA ZEMLJU A VRAG JE NASELIJA!

Komentiraj...
Vidi sve komentare