To je to što me zanima!

Posljednji ispraćaj Špegelja danas u 13.30 sati na Mirogoju

Stožerni general Martin Špegelj bio je velik čovjek, slobodar i domoljub, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države
Vidi originalni članak

Posljednji ispraćaj stožernoga generala Martina Špegelja, bivšega ministra obrane, prvoga zapovjednika Zbora narodne garde i prvoga glavnog inspektora obrane Republike Hrvatske održat će se u 13.30 sati na zagrebačkom Mirogoju. Preminuo je 11. svibnja, piše HRT.

- Stožerni general Martin Špegelj bio je velik čovjek, slobodar i domoljub, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države - rečeno je jučer na komemoraciji. 

Rodio se 1927. u Starom Gradcu kod Pitomače. U Drugom svjetskom ratu bio je partizan. U JNA je bio komandant Armije i komandant Pete vojne oblasti. Od osamostaljenja bio je drugi po redu ministar obrane. Imenovali su ga i zapovjednikom Zbora narodne garde.

Dao je ostavku u srpnju 1991. jer Franjo Tuđman nije prihvatio njegov koncept ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju. 

S mjesta zapovjednika ZNG-a otišao je u kolovozu 1991., ali je ostao na funkciji člana Kriznog štaba RH i aktivno sudjelovao u "Bitki za vojarne". Glavni inspektor obrane RH postao je 22. rujna 1991. godine i tu je dužnost obnašao do kraja 1992. godine.

Otišao je u mirovinu 1993. godine, a za svoje zasluge dobio je niz medalja. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • dom2 14.05.2014.

    Ostat će trajno upisan u povijest stvaranja hrvatske države, ali i u sjećanju svih nas koji smo ga poznavali i imali čast s njim raditi na stvaranju domovine Hrvatske i svojih domova. Na žalost na komemoraciji, govor drži gospođa Pusić koja je u hrvatskom saboru govorila da je hrvatska agresor u B i H a na ispračaju Mirogoj, prvi Fumić drži politički govor o ustašama i partizanima te zločinima u Jasenovcu. Zar je to dostojanstveni ispračaj jednog domoljuba? Govor drže politički protivnici, blago rećeno. Osobno tu ne vidim dostojanstva jer pogrešne osobe drže govor t.j. političke govore a ne o domovini, domovima i stoljetnim ognjištima.

  • Deanmartin 14.05.2014.

    Zidov ? Spegel Spiegel???

  • Gibbs 14.05.2014.

    da se njega slušalo... al nije bio podoban.

Komentiraj...
Vidi sve komentare