To je to što me zanima!

Postao je žena: 'Ovo je tijelo u kojem sam se trebala roditi'

Rodila se kao Patrik no nikada se nije osjećala 'doma' u svom tijelu. 30 godina kasnije odlučila se na promjenu spola i sada je napokon sretna. O operaciji još ne razmišlja
Vidi originalni članak

Izabella K. (31) rodila se kao Patrik. Odrastala je u obitelji punoj razumijevanja, a već je kao malo dijete znala da se nalazi u - pogrešnom tijelu.

- Čim sam shvatila razliku između dječaka i djevojčica, bilo mi je jasno da sam curica. Igrala sam se lutkama, nisu me zanimali sportovi ni autići. Imam starijeg brata i nikad me nisu zanimale aktivnosti kojima se on bavio - priča Izabella feminiziranim glasom. 

U pubertetu je prolazila kroz strahove i tugu što se nalazi u tijelu koje nije smatrala svojim. Oduvijek su je privlačili muškarci, ali znala je da nije gay.

-  To nema nikakve veze sa seksom. To je jednostavno spoznaja da ti nisi ti - dodala je. Ipak, tješila ju je činjenica da postoji izlaz te da se promjenom spola može konačno naći u tijelu kakvo želi.

- To nitko ne bi išao raditi sebi iz obijesti. To je težak i dugotrajan proces, ali naprijed me tjera misao da ću, kad sve završi, biti onakva kakva oduvijek jesam - nastavlja. 

'Roditelji su bili u šoku, ali su me podržali'

- Moji roditelji su bili u potpunom šoku. Rekli su mi da me vole i u svemu podržavaju, ali da će im trebati vremena kako bi sve to procesuirali. Prijatelji, s druge strane, nisu uopće bili iznenađeni i rekli su mi da su to od mene i očekivali, da je bilo jasno kako ću jednog dana poći tim putem. Radim u odvjetničkoj tvrtki i morala sam reći kolegama i šefici. Oni su bili puni razumijevanja i podržali su me, tako da se u mom životu zapravo ništa nije promijenilo. Ljudi nisu promijenili svoje ponašanje prema meni, iako sam se pripremila na to da će biti nekih koji će me možda odbaciti - prepričava Izabella.

Prvi korak na putu promjene spola bio je razgovor sa stručnjacima, koji su na temelju testova trebali procijeniti je li zaista riječ o ženi zarobljenoj u muškom tijelu ili o nekom psihičkom poremećaju. Izabella nije imala dvojbi u ishod testova, a stručni nalazi su to i potvrdili - ona je transrodna osoba.

Potom su je uputili psihijatru, koji je već nakon jednog razgovora potvrdio nalaze i Izabellu poslao endokrinologu. Nakon niza pretraga koje su potvrdile dobro zdravlje, krenula je na hormonsku terapiju. Pije ženski hormon estrogen.

- Sve do sada je išlo na teret HZZO-a. Recept za hormone dobijem kod liječnice opće prakse i podižem ih u apoteci. Iznenadila sam se kako su brzo kod mene promjene nastupile jer ih nisam očekivala ovako rano. Izgubila sam mišićnu masu i dobila više masti u tijelu - narasle su mi grudi, dobila sam bokove i struk mi se uobličio poput pješčanog sata. Ovo je tijelo u kojem sam se trebala roditi - zašutjela je.

'Konačno mogu biti ja'

Iako službeno još u dokumentima nosi muško ime, vjeruje kako će se to vrlo brzo promijeniti. U Hrvatskoj ne izvode kirurške operacije promjene spola, a to su nam potvrdili i u HZZO-u, no u Srbiji ili Španjolskoj to je moguće i cijena je oko 75.000 kuna. Izabella kaže kako za sada ne razmišlja još o tome jer je odlučila ići korak po korak.

- Sreća je i to što već godinama imam dečka, pa ne moram nikome objašnjavati kroz što prolazim. Upoznali smo se izlazeći na ista mjesta, a ja sam se za te izlaske odijevala kao žena. Kada sam mu priopćila da idem u tranziciju, on se samo nasmijao i rekao mi da sam ionako bila žena kad me upoznao, a on me voli kakva god da jesam. Nikad nisam bila sretnija jer konačno mogu biti ja - kaže Izabella.

Pokazuje i stare fotografije sebe kao muškarca, ali kaže da ih ne voli vidjeti. Mladić na fotografijama doista je različit.

- Imala sam kratku kosu. Počela sam je tek sada puštati. Prije se nisam šminkala, a sada to konačno mogu. Koliko sam primijetila, nitko me ne gleda čudno ni drugačije jer na kraju koga briga što ja imam u hlačama ili ispod suknje. To je moja privatna stvar s kojom moram živjeti - zaključila je.

Na operaciju idu u Srbiju...

U Beogradu je promjena spola jedna od najjeftinijih na svijetu. Stoji samo oko 3500 eura za ljude iz bivše Jugoslavije i obavljaju je tijekom samo jedne operacije.

U Srbiji, u Centru za genitalnu kirurgiju, koji vodi dr. Miroslav Đorđević, je od 2002. spol promijenilo više od 300 ljudi, najviše stranaca.

- Ostajemo u kontaktu s većinom svojih pacijenata. Zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, pacijenti se većinom odsele iz Hrvatske nakon operacije i počinju novi život. Naši pacijenti su većinom intelektualci i visoko obrazovani - kaže doktor Đorđević, koji je dosad operirao desetak Hrvata.

Transseksualizam se javlja na jednog od 100.000 ljudi, a pacijenti koji pate od poremećaja spolnog identiteta ne osjećaju se dobro u svojoj koži. Tim doktora Đorđevića radi obje vrste operacija, iz muškog spola u ženski i obrnuto. Pacijente iz Srbije tim operira većinom na Klinici za ginekologiju u Beogradu, no strance, pa tako i Hrvate, operiraju u privatnoj Općoj bolnici ST Medica. Cijena za Srbe je od 1200 do 2000 eura jer im zdravstveno osiguranje pokriva troškove operacije, a pacijenti plaćaju samo materijal koji se koristi pri zahvatu. Za strance se cijene kreću od 3500 do 5000 eura, što je puno jeftinije nego u većini europskih zemalja i SAD-u, gdje operacija stoji do 50.000 dolara.
 

Idi na 24sata

Komentari 222

  • denis-zg 10.05.2016.

    Može se on operirati još 16 puta ali nikad ama baš nikad neće bit žena

  • EusebioFrustalupi 10.05.2016.

    Nije problem to što je netko nesretan kao ovaj lik, nego što institucije i dirigirani mediji odmah prihvate i propagiraju to i odmah netko po njima postaje "ona," i mi, zamišljeno je da, k'o kokoške bi to trebali prihvatiti. Tako da dok trupci pišu da se "rodila" nije, nego - rodio- k'o patrik, a sada je post'o pa-trik-cija.

  • EusebioFrustalupi 10.05.2016.

    Nije problem to što je netko nesretan kao ovaj lik, nego što institucije i dirigirani mediji odmah prihvate i propagiraju to i odmah netko po njima postaje "ona," i mi, zamišljeno je da, k'o kokoške bi to trebali prihvatiti. Tako da dok trupci pišu da se "rodila" nije, nego - rodio- k'o patrik, a sada je post'o pa-trik-cija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare