To je to što me zanima!

Potpisali ugovor: MUP kupio helikopter vrijedan 50 mil. kn

Helikopter će se koristiti za nadzor prometa i prijevoz ljudi stradalih u prometnim nesrećama, za nadzor granice, Gorsku službu spašavanja, priopćili su iz MUP-a
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Francisco Verge Gracia iz tvrtke Eurocopter Espana potpisali su u utorak ugovor o kupnji jednog helikoptera, objavio je MUP. 

- Naime, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova će nabaviti jedan helikopter marke Eurocopter EC-135. Radi se o lakom višenamjenskom helikopteru koji će se koristiti prvenstveno za nadzor prometa i prijevoz osoba koje su nastradale u prometnim nesrećama, a koristit će se još i za nadzor granice, Gorsku službu spašavanja i ostale policijske poslove - piše u priopćenju MUP-a.

Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko, a u cijenu ugovora je uračunata i edukacija pilota i mehaničara. 

- Novac za ovaj helikopter je osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a njegova vrijednost je 50.000.000,00  kuna s PDV-om - kažu u MUP-u.

Idi na 24sata

Komentari 94

  • ErdocoErdoco 30.06.2013.

    Potrebno je 5 helikoptera , prema projektu koji je Udruga "Sigurnost u prometu" izradila jos 2004. godine . Bilo bi smijesno da nije zalosno!

  • ErdocoErdoco 30.06.2013.

    Treba stvoriti sustav spasavanja po uzoru na EU kojim je pokriven cijeli teritorij cijele drzave. Za Hrvatsku su potrebna r helikoptera EC-135 gdje lijecnik stize sa medicinski opremljenim helikopterom do svake osobe ciji je zivot ugrozen za 15-20 minuta bez obzira gdje se ona u trenutku ugroze nalazila . Cijeli takav sustav prema cijenama ADAC i OAMTC stajao bi 7,5 milijuna EUR-a godisnje uz pokrivenost cijelog teritorija Lijepe nase .

  • ErdocoErdoco 30.06.2013.

    Visenamjenski helikopter ne postoji , jer je svaki specificne namjene . U zdravstvu to je helikopter opremljen prema EU standardu 13718-2 i predstavlja strogo namjenski helikopter . Za nadzor granica potreban je helikopter s termovizijom , a za korištenje GSS-a nužno je helikopter opremiti vitlom itd. itd. No pomalo je cudna cijena , kada se zna da takav helikopter ADAC ili OAMTC placaju 3,5 milijuna EUR-a , a mi ga placamo 50.000.000. kuna . Preracunajte si i onda si postavite logicno pitanje . Pored toga - MUP ne placa PDV . Izgleda da netko pusta maglu :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare