To je to što me zanima!

Potres jačine 5,7 zatresao je najveći svjetski aktivni vulkan

Najveći svjetski aktivni vulkan, Mauna Loa, zadnji put je eruptirao krajem 2022. To je jedan od pet vulkana koji čine Veliki otok, koji je najjužniji u havajskom arhipelagu
Vidi originalni članak

Potres magnitude 5,7 pogodio je u petak najveći aktivni vulkan na svijetu - Mauna Loa na Velikom otoku na Havajima.

Potres, koji nije izazvao tsunami i za koji je Američki geološki institut prvotno izvijestio da je bio magnitude 6,3, bio je u središtu južnog obronka Mauna Loe na dubini od 37 km, 2 km jugozapadno od Pahale.

- Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla u selu - rekao je Derek Nelson, upravitelj restorana Kona Canoe Club u oceanskoj zajednici Kona, na zapadnoj strani otoka.

MAGNITUDA 5.7 PO RICHTERU Snažan potres na Havajima: 'Trajao je dobrih 45 sekundi. Sve se treslo, stvari su padale'

Zbog potresa je oko 300 stanovnika u Naalehuu ostalo bez struje, rekao je Darren Pai, glasnogovornik Hawaiian Electric Company.

Zatreslo je nakon 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, manje od dva sata prije nepovezanog potresa s preliminarnom magnitudom od 4,6 po Richteru koji je zatresao južnu Kaliforniju.

MAGNITUDA 2,3 PO RICHTERU Potres kod Siska: 'Jak udar pa trešnja, u Petrinji dobro udario'

Mauna Loa zadnji put je eruptirao krajem 2022. To je jedan od pet vulkana koji čine Veliki otok, koji je najjužniji u havajskom arhipelagu.

SNAGA PRIRODE VIDEO Zastrašujuće satelitske snimke vulkana: Pogledajte kako je lava prekrila Island

Potresi se na Havajima mogu dogoditi iz raznih razloga, uključujući kretanje magme ispod površine. U slučaju od petka, Havajski vulkanski opservatorij rekao je da je vjerojatni uzrok težina Havajskih otoka koja je savijala i opterećivala Zemljinu koru i gornji plašt.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Maggie07950 12.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - -> NU21.FUN

  • Hummer_1 10.02.2024.

    @medenii Glagol erumpirati nastao je prema latinskome temeljnom liku (prezentu) dok je glagol eruptirati nastao prema latinskome participu perfekta pasivnom.  Ljepše zvuči eruptirati.

  • medenii 10.02.2024.

    eruptirao? valjda erumpirao 😂😂😂 btw pogledajte moje 18+ slike

Komentiraj...
Vidi sve komentare