To je to što me zanima!

Povijesni sastanak: Obama i Castro susrest će se u Panami

Na summitu dvaju Amerika u petak i subotu u Panami prvi put će zajedno biti američki i kubanski predsjednik. Očekuje se i njihovo rukovanje pred fotografima
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je otputovao na kratku turneju središnjom Amerikom u sklopu koje će u petak i subotu sudjelovati na summitu dviju Amerika u Panami

Na summitu bi se trebao susresti s čelnicima 34 države, među kojima će biti i kubanski vođa Raul Castro, piše USA Today.  Obama je u četvrtak sletio na Jamajku.

Dvojica predsjednika trebali bi se rukovati pred fotografima što će biti prvi stisak ruke američkih i kubanskih predsjednika u posljednjih 60 godina. 

Kuba je još 1962. izbačena iz članstva Organizacije američkih država nakon što je Fidel Castro na Kubi srušio demokraciju. SAD i Kanada su još 1994. inzistirale da Kuba ne dobije poziv za tadašnji summit, no nakon telefonskog razgovora Obame i Castra u prosincu prošle godine, odnosi dviju zemalja se poboljšavaju. 

Kuba i SAD su u četiri kruga pregovora razgovarale o obnovi diplomatskih veza i ljudskim pravima. Očekivalo se da će diplomatski odnosi biti uspostavljeni do summita u Panami no sve je zapelo na zahtjevu Kube da ju SAD ukloni s popisa zemalja podržavatelja terorizma.

No Washingtonu se otvorio novi problem. Od početka prošle godine zategnuti su odnosi sa Venezuelom čiji je predsjednik Nicolas Maduro okrivio SAD za politički i ekonomski pritisak kojeg je narod izrazio na masovnim demonstracijama. Maduro je ubrzo nakon toga zatvorio nekoliko oporbenih političara te je protjeran američki veleposlanik u Venezueli. Dvije zemlje trenutačno nemaju veleposlanike, a SAD su Caracasu nametnule sankcije zbog kršenja ljudskih prava. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Miške 09.04.2015.

    Bravo za Castra, bit će to njegova još jedna velika pobjeda. Samo se Tito i Fidelio nisu dali za nos vući od velikih sila. Neka ga Castro pouči o besplatnom zdrastvenom sustavu na Cubi.Poludjeli bi odvjetnici velikih fondova, zaklada i svih onih koji u USA sišu državne nove, a ne brinu o zdrastvu svojih građana. Poznato ?

  • svejedobro 09.04.2015.

    To su mogli već odavno..

  • mrgud2014 09.04.2015.

    Ovo će biti dobro , ne tako dobro kao u vrijeme Chaveza ali treba i Maduru dati šansu da ih baci u nesvijest maratonskim govorima :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare