To je to što me zanima!

Povjesničari: Klis treba dobiti status povijesnoga grada

Sad nas očekuje inicijativa prema Ministarstvu uprave koje šalje prijedlog Hrvatskom saboru te sam uvjeren da će uvidjeti naše razloge za statusom grada - rekao je načelnik općine Klis
Vidi originalni članak

Klis je u srednjem vijeku bio centar Hrvatske. Simbol je hrvatske države i hrvatskog naroda te će grad postati prije ili kasnije. Istaknuo je to Jakov Vetma, načelnik općine Klis, na okruglom stolu o povijesnom gradu Klisu u povodu 370 godina od oslobođenja od Turaka. Klišane i goste povjesničare oduševio je zaključkom da Klis mora dobiti, zapravo vratiti status povijesnoga grada.

- Kliška tvrđava je zalog razvoja Klisa i treba je bolje iskoristiti, ali istodobno i sačuvati. Stoga u budućnosti imamo još niz projekata. Sad nas očekuje inicijativa prema Ministarstvu uprave koje šalje prijedlog Hrvatskom saboru te sam uvjeren da će uvidjeti naše razloge za statusom grada - rekao je Vetma. Podršku inicijativi da Klis postane grad dala je i županija.

- Klis ima sva prava dobiti status povijesnoga grada jer zauzima fundamentalni status u hrvatskoj povijesti - zaključio je dr. Ivo Babić.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Zmar116 14.12.2018.

    Pogledajte kartu "Ostaci ostataka Hrvatske" iz 1606 godine,gdje je Hrvatska svedena na zlogalasnu liniju Virovitica-Karlovac -Karlobag.Tu povijesnu činjenicu su zloupotrebljavali velikosrbi u pretenzijama prema hrvatskim zemljama.Istoćno od linije Virovitica-Karlovac -Karlobag je bio turski osvajaćki posjed.Osim gradova uz samo more koji su bili u vlasništvu Mlečana.Većina misli da je Kliška enklava bio još jedini hrvatski posjed istoćno od granice Virovitica-Karlovca-Karlobag.Fenomen Klisa nam razotkriva i neke druge činjenice.Na povijesnoj karti vrlo lako možemo uoćiti da je danas jako razvikani Sinj od 1524 godine bio u turskim rukama,a ćija je okupacija trajala otprilike nekih 150 godina.Što je činjenica potpuno u suprotnosti od duha trčanja viteške igre Alke.Turci su se nakon 150 godina povukli iz Sinja,ali su se nakon određenog vremenskog perioda, opet htjeli vratiti u Sinj..No bili su u toj nakani sprijećeni.U čast tome se trći Alka.No želi se ostaviti dojam kao da Turci NIKAD NISU BILI u Sinju,što je notorna laž..Hrvati ,dok su bili pod stranim okupacijama ,su uvijek sanjarili o tome da se tamo negdje na okupiranom teritoriju još neki bore protiv neprijatelja.Na tom tragu je fenomen Mitnice nakon pada Vukovara.. Ondašnji su vlastodršci, u strahu od bijesa naroda zbog pada Vukovara, izmislili priču da je na Mitnici još mjesecima funkcionirao nekakav hrvatski đep otpora prema Srbima,te da Vukovar uopće nije pao.Neki misle i da je Klis bio pomalo napuhana priča

  • Smoke_on_the_Water 14.12.2018.

    Što bi to trebalo značiti "status povijesnog grada" ?

  • Miške 14.12.2018.

    Klis, asocira na nešto, a ne smijem reći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare