To je to što me zanima!

Požrtvovni stric malenom je nećaku dao svoja jetra

Zbog urođene bolesti 14-mjesečnom je dječaku život visio o niti. Roditelji su htjeli donirati jetra, ali nisu bili podudarni, a onda se javio dječakov stric
Vidi originalni članak

U KBC Zagreb dječak star 14-mjeseci stigao je kad su mu jetra već počela zatajivati zbog urođene malformacije žučnih puteva. Jedina opcija bila je transplantacija jetara, a iako je dječačić puna tri mjeseca bio na listi čekanja, nisu se našla niti jedna donorska jetra koja bi mu odgovarala. Vrijeme je istjecalo, a dječakov se život već gotovo počeo gasiti. Iako su roditelji bolesnog djeteta bili spremni dati svoja jetra, ispostavilo se da nisu podudarni. To ih je potpuno shrvalo, a liječnici su ih informirali kako donor može biti i netko drugi iz obitelji. Istog se trenutka, bez razmišljanja, javio požrtvovni stric i odlučio nećaku darovati život.
- Skroman je čovjek koji ima veliko srce - kaže o stricu prof. dr. Stipe Batinica, šef Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Zagreb, koji je sa svojim timom uspješno dječaku presadio jetra. Operirali su ga 9. prosinca, a zahvat je trajao punih 11 sati. U jednoj su operacijskoj dvorani stricu uzeli dio jetara koji ne ugrožava njegov život, a u drugoj su taj dio presadili dječaku. Zahtjevnu operaciju obavio je tim od 15 ljudi, a u njemu su dječji kirurzi, kirurzi za odrasle, subspecijalist iz vaskularne kirurgije, mikrokirurg, anesteziolozi, pedijatri, intenzivisti, radiolozi i transfuziolozi. Dječak se odlično oporavlja, kažu liječnici, te će biti potpuno zdrav i normalno će živjeti. On je 16. dijete kojem su u KBC-u Zagreb od 2001. godine do sada presađena jetra, a trenutačno je još dvoje djece na listi čekanja za transplantaciju.

NAJKRITIČNIJE ZA DIJETE JE IDUĆIH MJESEC DANA
Dječak već tjedan dana prima nužne lijekove koji sprječavaju odbacivanje novog  organa, ali ti lijekovi istodobno pomažu i stvaranju infekcija, kaže prim. dr. Milivoj Novak (lijevo), voditelj dječje intenzivne skrbi, na kojoj pacijenta stalno motre. Dječaka zbog tih lijekova treba čuvati od mogućih infekcija, a to kritično razdoblje traje do mjesec dana. Ohrabrujuće je što maleni pacijent diše samostalno od prve noći nakon operacije i stabilno je.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • ml 18.12.2009.

    :)

  • db_bd 18.12.2009.

    to je ponos Hrvatske

  • anka12 18.12.2009.

    Svaka čast stricu,mališi brz oporavak i dug i sretan život.Boli me jedino što u ovom članku nije spomenuta i jedna od vrlo važnih karika u pripremi za zahvat,tijekom zahvata i u intenzivnoj i post intenzivnoj skrbi za malenog bolesnika.A to su naše požrtvovne MEDICINSKE SESTRE.Nije spomenuta ni jedna sestra koja je sudjelovala u zahvatu od voditeljice sterilizacije do instrimentarki i pomoćnih sestara u sali,a kamoli sve one sestre koje brinu o malenom dječaku nakon operacije 24 sata dnevno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare