To je to što me zanima!

Pravi peh: Merkel je otišla po nagradu, a Kosor na summit

Iako je prošlog tjedna potiho najavljivala odlazak po nagradu časopisa Glamour u New York, Kosor je u posljednji trenutak odabrala sudjelovanje na summitu
Vidi originalni članak

Premijerka Kosor u ponedjeljak je sletjela u Bukurešt s namjerom da na Dunavskom summitu uhvati čelnike europskih zemalja, da izmijeni koju riječ s utjecajnim vođama i produbi međunarodne veze. Odrekla se puta u New York, gdje je trebala primiti priznanje za ženu godine časopisa Glamour u kategoriji ‘‘Ženski šefovi država: Izabrane’’. A izabrana je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

- To će biti prilika da spomenem Hrvatsku - ustvrdila je Kosor prošlog tjedna nakon vijesti o nagradi. No hrvatska se premijerka u zadnji trenutak predomislila i umjesto Glamoura odabrala Bukurešt. Angela Merkel, čija je Njemačka također sudionica Dunavskog summita, ipak je izabrala dodjelu nagrada u New Yorku. Očekivali su je na crvenom tepihu kasno sinoć. Jadranka Kosor je tako propustila priznanje u rukama i rukovanje s Angelom Merkel, poznatom voditeljicom Oprah Winfrey i drugim priznatim svjetskim lidericama. Na Glamourovoj dodjeli pojavile su se najmoćnije žene na svijetu, aktualne predsjednice i premijerke. Uz njih su bile i dobitnice u drugim kategorijama, u kojima je i somalska liječnica Hawa Abdi, koja vodi kamp s 90.000 izbjeglica.

- Zahvaljujući njima, djevojčice sad konačno imaju snažne modele na samom vrhu - istaknula je značenje nagrade bivša američka državna tajnica Condoleezza Rice, Glamourova žena godine 2008. Glamour je Jadranku Kosor izabrao zbog “njezine borbenosti”.

- Kad sam postala premijerka, najčešće sam morala odgovarati na pitanje: ‘Bojite li se?’ - citirali su je. Časopis ističe da je pokazala kako se ne boji te da se neustrašivo bori s korupcijom, nasiljem i kriminalom te čak s istospolnim stereotipima u školi.

Na Dunavskom summitu raspravljalo se o Dunavu 2020. Zemlje regije žele da bude plovan 300 dana u godini, da se poveća teretni promet za 20 posto u odnosu na ovu godinu te da se dovrše željezničke mreže. Govorilo se i o smanjenju emisije stakleničkih plinova, riziku od poplava, unutarnjoj trgovini te školovanju. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • exon valdez 09.11.2010.

    Izbor samo svjedoči o premijerkinom ozbiljnom poimanju uloge koju obnaša.Interes zemlje spram svakoga interesa.

  • pseudonim 09.11.2010.

    Pa koga molim vas interesiraju summiti i nagrade i ko kud ide...dajte narodu kruha radije a ne da se bavimo ko kuda i zasto!!!!Pa ja ni neznam kaj je to summit!!!Ali znam da nemam da kupim mlijeko za dijete jel to koga interesira???

  • user_49573 09.11.2010.

    Lepa srpkinja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare