To je to što me zanima!

Pravilnik o prijevozu učenika diskriminira djecu u Lišanima

Dječak iz viših razreda osnovne škole i djevojčica iz nižih žive kuća do kuće. Ona se može voziti školskim autobusom, a dječak zbog suludog pravilnika ne može
Vidi originalni članak

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Nejasni pravilnici i zakoni koji se često i nepotrebno mijenjaju svaki dan zagorčavaju život nastavnicima i učenicima male škole u zaleđu Zadra.

- Pravo na državno subvencionirani besplatni školski autobus imaju stariji učenici osnovnih škola, od petog do osmog razreda, koji žive više od pet kilometara od škole te učenici nižih razreda, do četvrtog razreda osnovne škole, koji žive tri ili više kilometra daleko od škole. Drugi propis kaže da ako nema nogostupa uz cestu do škole, djeca imaju pravo na državno subvencionirani prijevoz. Nije najjasnije koji propis bi mi u Lišanima Ostrovičkim trebali tu primijeniti jer nogostupa do škole ima tek mjestimice - objašnjava Bore Savić, ravnatelj Osnovne škole “Ivana Gorana Kovačića” u Lišanima Ostrovičkim u zadarskom zaleđu koja ima 74 učenika.

Rekao nam je kako zna doći do potpuno apsurdnih situacija, a najbolje ih oslikava primjer dvoje malih đaka susjeda iz Bulića - dječaka iz viših razreda osnovne škole i djevojčice iz nižih.

- Iako žive doslovno kuća do kuće, po tom pravilu stariji dječak nema pravo na subvencionirani prijevoz, a djevojčica ima. I što bi vozač trebao reći: ‘Ti mala uđi, a ti mali trebao si prije pola sata krenuti u školu pješice?’ - kaže ravnatelj Savić. Dodaje da to ipak nije slučaj u Lišanima jer imaju jako dobru suradnju s tvrtkom Čazmatrans Dalmacija koja školskim autobusom pokupi svu djecu te one bez prava na subvenciju vozi gratis umjesto da se slijepo drže kontradiktornih propisa.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mmrsi98 14.12.2014.

    A to sto vec 2 godine autobusi u Zadarskom zaledju voze protuzakonito i bez natjecaja vas nije briga??? Cak i drzavni inspektori kazu da to ne moze tako, ali ne postoji zakon da ih se kazni. ZASTO O TOME NE PISETE??? (da da znam, vi o tome ne znate nista)

  • javozinhitnupomoćiznambašsve 14.12.2014.

    Budući da sam i sam suočen sa istom situacijom ja ću ti objasniti kako sam riješio slučaj.Ovako došao sam na stanicu u 7.20 min. ušao u autobus i rekao vozaču ;ja više ne dolazim na stanicu,ako drugi put dođem više nećeš voziti i točka.

  • javozinhitnupomoćiznambašsve 14.12.2014.

    Opet ja i sad autobus vozi sve .

Komentiraj...
Vidi sve komentare