To je to što me zanima!

Pravo na informacije? Učenik je tražio pitanja prije mature

Njemačka: Simon Schräder iz Münstera se pozvao na zakon o pravu na pristup informacijama i zatražio je uvid u sva pitanja koja će se pojaviti na državnoj maturi
Vidi originalni članak

Simon Schräder (17) iz njemačkog Münstera zatražio je od pokrajinske vlade uvid u sva pitanja koja će se pojaviti na državnoj maturi. Simon je iskoristio platformu fragdenstaat.de, odnosno "pitaj državu" i zatražio od ministra obrazovanja savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija "zadatke iz testova državne mature koje polažu viši razredi srednje škole ove školske godine", piše News4teachers. Pri tome se pozvao na zakon o pravu na pristup informacijama. Lokalno ministarstvo njegov zahtjev obrađuje te su rekli da će poštivati rok za odgovor. Inače, rok za odgovor je 21. travnja. No Simon prvi ispit na državnoj maturi ima 16. travnja, a nakon 21. travnja ostaje mu samo jedan ispit. 

- I prije slanja upita sam mislio da mi vjerojatno neće poslati ispite. Ne vjerujem ni da će mi se javiti, ali bilo je vrijedno pokušaja, samo sam htio vidjeti što će mi reći - rekao je Simon medijima. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • XX87SS 14.04.2015.

    Kada netko kaže; " Imate pravo" - Onda se to pravo mora i zatražiti da bi ste saznali možete li ga i ostvariti!:):)

  • raspašoj 12.04.2015.

    kod nas bi ti zbog ovoga roknuli jednu jedinicu iz zalaganja, pozvali cacu i mater na sastanak sutradan a oni bi te ispetardirali kad bi dosli doma jer se pravis pametan. "umjesto da grije stol'cu on trazi rupe u zakonu!"

  • ZloPodSuncem 12.04.2015.

    Pravo na informaciju je i u UNESCO-vim pravima djeteta. Sad očekujem da će u našim školama tražiti pravo na uvid u ispitna pitanja prije svakog ispita.

Komentiraj...
Vidi sve komentare