To je to što me zanima!

"Od sada je pobačaj dostupan u svim državnim bolnicama"

Ana Devčić (SDP) kazala je da su liječnici znali što ih čeka kad su upisali medicinu i da nije u redu da se sad pozivaju na savjest. Misli da taj institut treba ukinuti
Vidi originalni članak

Usluga pobačaja dostupna je u svim državnim bolnicama, poručio je danas pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova koji je raspravljao o pobačaju, kao i institutu priziva savjesti. 

- U pet ustanova gdje se taj zahvat nije obavljao riješeno je pitanje dostupnosti, pa su tako tri opće bolnice u Našicama, Virovitici i Vinkovcima angažirale ginekologe izvan bolnice, u Općoj bolnici Knin dio je ginekologa povukao priziv savjesti, dok je KBC Sveti Duh potpisao ugovor o obavljanju pobačaja s KBC-om Sestre milosrdnice, rekao je Korolija Marinić, prenosi Večernji list.

Povod je bio istraživanje Centra za edukaciju, koje je pokazalo da je dostupnost pobačaju otežana te da je priziv savjesti kod liječnika u porastu. Dio okupljenih smatra da bi se taj institut trebao ukinuti.

- U onom trenutku kad smo upisivati medicinu, znali smo što upisujemo. Ne može mi nitko od liječnika reći da nije znao što ga čeka i da se sada poziva na priziv savjesti - rekla je dr. Ana Devčić (SDP). S tim se složila i Biserka Momčilović iz Ženske mreže Hrvatske.

- On ne može biti ginekolog u javnoj ustanovi i ne vršiti svoj posao. Vojnik koji ne želi primiti pušku može biti čuvar i kuhar. Isto pravilo vrijedi i za ginekologa - rekla je Momčilović.

Na njihove izjave reagirao je ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici Petar Stapar.

- Pravom koje imaju žene ne možete ugroziti pravo drugih u državi, u konkretnom slučaju liječnika. Dovodi se u pitanje da neće liječiti svoju pacijenticu. To je toliko opasna tvrdnja da mi kao liječnici moramo reagirati - rekao je Stapar.

Idi na 24sata

Komentari 262

  • JureDejanović 13.12.2014.

    Nitijedan liječnik se ne može niti smije pozivati na priziv savjesti i odbiti obaviti pobačaj ,jer je to potpuno suprotno od točnije u suprotnosti sa Hipokratovom Zakletvom osnovnim pravilom svakog Lječnika kojeg je obvezan poštivat u suprotnom se svakom ko se ne drži toga oduzima mu se Dozvola za rad bilo kojeg posla u Medicini ,sve ostalo je demagogija ,svaki Lječnik je polagao i prihvatio Hipokratovu zakletvu ,a glavno i prvo pravilo je da lječnik niti jednom pacijentu ne smije odbiti lječenje

  • PetraBtk 13.12.2014.

    **** Admin**** : Poštovani, molimo vas da isključite CAPS LOCK kao i svi drugi korisnici portala. Lp

  • mićo 12.12.2014.

    DVA PITANJA IZ ETIKE Upucena mudrima i onima koji bi to zeljeli postati PRVO PITANJE Predpostavimo da poznajete trudnu zenu - vec ima osmoro djece od kojih su troje gluhi, dvoje slijepi i jedno umno zaostalo - ona boluje od sifilisa Preporucujete li joj pobacaj? Odgovorite za sebe i citajte drugo pitanje DRUGO PITANJE Vrijeme je da se bira predsjednik svijeta. Vas glas je odlucujuci. Ovo su podatci o trojici glavnih kandidata 1. KANDIDAT -Udruzen je s trulim politicarima i konsultira astrologe -Ima dvije ljubavnice -Pusi kao dimnjak i pije 8-10 martinija dnevno 2.KANDIDAT -Vec je dva puta dobivao otkaz -Spava do podne -U koledzu je pusio opijum a pije 1/4l viskija svako vece 3. KANDIDAT -On je ratni heroj s odlikovanjima -Vegetarijanac je -S vremena na vrijeme popije po pivo a nikad nije imao vanbracnih avantura Od ta tri kandidata, koga bi ste izabrali, posteno govoreci? Izaberite i procitajte sto slijedi: 1. kandidat je: Franklin D. Roosevelt 2. kandidat je Winston Churchil 3. kandidat je ADOLF HITLER Kako bi se reklo, treba se paziti ljudi koji imaju suvise uredan zivot!!! A u vezi prvog pitanja, sto se odnosilo na abortus,ako ste odgoborili "DA", upravo ste ubili BETHOWENA Mr. sc. Igor Djurcik

Komentiraj...
Vidi sve komentare