To je to što me zanima!

Pred zagrebačkim fakultetom pronašao kosti i dokumentaciju preminulih: 'Ovo je nehumano'

Student je upozorio da se podaci preminulih osoba jednostavno bacaju u smeće zajedno s građevinskim otpadom tijekom obnove kompleksa na Šalati te da je riječ o krajnje nehumanom i neprimjerenom postupku
Vidi originalni članak

Student zagrebačkog Medicinskog fakulteta snimio je fotografiju ljudske kosti u formalinu, odbačene s dokumentacijom s osobnim podacima preminulih tek nekoliko metara od zgrade fakultetskog Zavoda za anatomiju.

Upozorio je da se podaci preminulih osoba jednostavno bacaju u smeće zajedno s građevinskim otpadom tijekom obnove kompleksa na Šalati te da je riječ o krajnje nehumanom i neprimjerenom postupku.

KUTINA BEZ PEDIJATRA Obiteljska liječnica radi u dvije ambulante. Dr. Pekez: Dnevno imam od 70 do 80 pacijenata

- Bilo je tu svega, kosti i staklenki, konkretno jedna s presjekom mozga u formalinu, bačena u običan kontejner za šutu - rekao je za Jutarnji list te kaže kako je siguran da je riječ o ljudskoj kosti i organima jer "s njima studenti dolaze u kontakt tijekom nastave", što su potvrdili i profesori s medicine.

Naime, oko zgrade Zavoda za sudsku medicinu i Zavoda za anatomiju je gradilište na kojem se nalazi velika količina otpada, a među njima i dokumentacija s detaljnim osobnim podacima preminulih.

KOMENTIRA: JASMINA SARIĆ LEDIĆ Nesposobna politika i nebriga odgovornih svima nam stoji na putu do kvalitetnog zdravstva

- Ako je sve to istina, jasno je da je riječ i o etičkom prekršaju i nečuvenoj bahatosti. Činjenica je da se iseljavanje fakulteta zbog obnove provodi stihijski i nekontrolirano, a moguće je da je ovaj pronalazak posljedica toga - kazao je jedan od profesora za Jutarnji.

Iz Državnog inspektorata navode kako će nadležne službe izaći na teren.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 08.03.2023.

    Kužiš vrećice? U koje bi to trebalo ići? Pod bio?

  • Азов 08.03.2023.

    opet iskacu kosti nasih predaka koje pobile partizancuge

  • beetleblues 08.03.2023.

    Pravilo je da su pokojnikovi organi donirani (ili od strane pokojnikove obitelji ili samog pokojnika za njegova zivota) i tako postali vlasnistvo medicinskih ustanova u svrhu edukacije i naucnog istrazivanja. Osobno sam pristao (potpisao) da se poslije moje smrti moje tijelo i organi mogu koristiti u gore navedene svrhe, bez ikakve klauzuarne obaveze sto ce te ustanove uciniti s time u buducnosti. Mene vise brine bahato nepostivanje sigurnosne oznake ("ZABRANJEN PRISTUP U GRADILISTE") tog mladog "studenta". 

Komentiraj...
Vidi sve komentare