To je to što me zanima!

Predloženo je snižavanje PDV-a na sječke, pelete, drva za ogrjev

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da će predložene mjere smanjiti prihode državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 120 milijuna kuna na razini godine
Vidi originalni članak

Vlada je u srijedu uputila u saborsku proceduru izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji uz nužne elemenete prilagodbe uvođenju eura predviđa i snižavanje stope PDV-a na 5 posto na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nultu stopu PDV-a za solarne panele.

Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenom zakona predlaže se promjena odredbi povezanih s uvođenjem eura kao i daljnje porezno raterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

MINISTAR BUTKOVIĆ: 'Nema redukcija struje i plina'

Tako se predlaže da se sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz tu isporuku te isporuka ogrijevnog drva, peleta, briketa i sječke, obavljena od dana stupanja zakona na snagu pa sve do 31. ožujka 2023. godine.

Nadalje, predlaže se da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade. Ta bi se stopa, naveo je ministar, primjenjivala na isporuku i ugradnju solarnih ploča samo u krajnjoj potrošnji, dakle na građane i njihove energetske zajednice, tj. kod višestambenih zgrada te na osobe koje obavljaju djelatnost od javnog interesa.

SJEDNICA VIJEĆA Plenković o uvođenju eura i cijenama: 'Vlada je radila i na godišnjem, mijenamo zakone'

Time se otvara prostor za snižavanje cijena kao poticaj korištenju obnovljivih izvora energije, ocijenio je Primorac.

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da će predložene mjere smanjiti prihode državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 120 milijuna kuna na razini godine.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bečar-bečar 24.08.2022.

    i sebi ste skinuli porez i prirez samo ne javljate stoki sit.zuba.

  • 24.08.2022.

    Saborske procedure se svode na dizanje ruku priljepaka i žetončića, ništa drugo.

  • 24.08.2022.

    Pdv dole, a cijena tri put gore...ma koga ti farbas majstore! 🤮

Komentiraj...
Vidi sve komentare