To je to što me zanima!

Predsjednica Macriju poklonila dres hrvatske reprezentacije

S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava u utorak
Vidi originalni članak

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak se u Buenos Airesu sastala s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem s kojim je razgovarala o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u toj državi, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarstvu i kulturi. 

"Razmjenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom", istaknula je predsjednica, spomenuvši  južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana. 

Savez surađuje i s drugim južnoameričkim državama te je u procesu potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom. 

"Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", otkrila je Grabar-Kitarović. 

S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava u utorak.  U izaslanstvu Hrvatske gospodarske komore koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 hrvatskih tvrtki.

Dvije države su potpisale i ugovor o daljnjoj kulturnoj suradnji, a Grabar-Kitarović se susrela i s predsjednicom argentinskog parlamenta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zahvalila je Hrvatima koji su prisustvovali svečanostima polaganja vijenaca na Trgu San Martin, izrazivši zadovoljstvo što su "pokazali da su ponosni argentinski građani, no da i dalje održavaju veze i vole svoju Hrvatsku". U Argentini živi između 200 i 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice. 

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil. Posljednji posjet hrvatskog predsjednika Argentini dogodio se 1994. kad je tamo bio Franjo Tuđman, a kad je riječ o Čileu zadnji je tamo bio predsjednik Stjepan Mesić 2005. godine.

Predsjednica je u Buenos Aires stigla u nedjelju kad se i susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u obližnjem Lujanu i Cortinesu, nakon čega je nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan. Sudjelovala je na hodočašću tamošnje hrvatske zajednice te se sastala s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

U utorak će u La Plati posjetiti i policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije, te održati predavanje u Institutu CARI.

Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju. 

Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH, nakon čega u četvrtak putuje u Čile.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • mestar 13.03.2018.

    Jeli ga mamic potpisao ili neki drugi iz mocvare.

  • lesijaka 13.03.2018.

    Jesil mu rekla da treba promjenit izborni zakon.

  • Remorker_1 12.03.2018.

    " Don t Cry for Me Argentina"

Komentiraj...
Vidi sve komentare