To je to što me zanima!

Predsjednik Mesić vojskom želi štititi cjelovitu Bosnu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predsjednik Stipe Mesić rekao je da bi u slučaju raspisivanja referenduma o odcjepljenju od BiH vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini
Vidi originalni članak

Da sam predsjednik Republike u trenutku kad bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o odcjepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini, rekao je u ponedjeljak Stjepan Mesić u neformalnom razgovoru s novinarima, prenosi Novi list. Pojasnio je i da je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma.
- Kad bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati - pojasnio je još mjesec dana aktualni predsjednik Mesić.
Neopreznu izjavu kojom zaoštrava kritiku politike premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ublažavali su Mesićevi suradnici.
- To je bila politička poruka, a nikako objava rata Dodiku - kažu na Pantovčaku napominjući da Mesić zna da prema Ustavu ne može zapovjediti Oružanim snagama da prijeđu granicu Hrvatske. Mesić je neformalnu izjavu i službeno jučer ponovio uz dodatak da ne vjeruje kako u ovom trenutku postoji netko tko se može upustiti u “avanturu” razbijanja cjelovitosti BiH. Podsjetio je da je taj cilj imao Slobodan Milošević.
- Znate kako je ta ‘avantura’ i s koliko ljudskih žrtava završila. Ne vjerujem da postoji još netko tko će to pokušati - rekao je Mesić. Novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović ovo pitanje nije želio komentirati.
- Ne mogu komentirati neformalne izjave. Kad predsjednik Mesić nešto službeno izjavi, o tome mogu iznijeti stav - kratko je rekao. Za Narodni radio kasnije je rekao da nije čuo Mesićevu izjavu, ali da on ipak ne bi slao hrvatsku vojsku u drugu zemlju. Kasnije o ovoj temi nije želio govoriti jer ističe da nije Mesićev komentator.
I Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je izjave poput ove Mesićeve bolje ne komentirati. Šteta je, kaže, što se više pažnje ne posvećuje porukama koje se čuju s druge strane. Podsjetio je da je srpski predsjednik Tadić rekao da ne bi podržao nikakav referendum u BiH. Neprimjereno je, kaže, što se daju izjave ovog tipa imamo li u vidu trenutačno stanje na Kosovu, ali i napore da se poboljšaju odnosi Hrvatske i Srbije.
- Predsjednik Mesić šalio se deset godina, pa ne vidim zašto se ne bi šalio posljednjih deset dana - rekao je Andrija Hebrang (HDZ).

DODIK PRIJETI ODCJEPLJENJEM
Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, prijeti da će raspisati referendum o odcjepljenju RS od BiH. Već prije se sukobljavao s Mesićem, a nazvao ga je čak i ustašom. Srpski predsjednik Boris Tadić nije za referendum u BiH. 

DODIK: MESIĆEVE IZJAVE SU RATNOHUŠKAČKE
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u pisanoj izjavi je rekao da Mesićeve 'radikalno-ekstremne izjave, za koje smo mislili da se više neće čuti u našoj regiji, predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su je je Mesić još aktualni predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske u Hrvatskoj koja je članica NATO-a'. Optužio je Mesića za poticanje zločina i zatražio osudu Mesićeva komentara. Reagirao je i član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. U njegovom priopćenju se Mesića optužuje za razbijanje Jugoslavije i dodaje da bi odlazeći predsjednik 'sada ratovao i u BiH'. Kaže da je 'Mesić spreman uvući NATO u rat u BiH, samo da izliječi svoje političke frustracije'.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • ero 20.01.2010.

    Papci jedni.Niste vi nikakvi Hrvati bagro bosanska,nego ste vi katolici iz smrdljive Bosne.Vi ste dobili puske jos s kraja 1991 i svi ste pobjegli smradovi jedni.Vi ste sa balijama zastave vezali u cvor a onda su nas napale isti ti vasi jarani u Hercegovini.Mars stoko bosanska.

  • političkikomesar 20.01.2010.

    Mayhem26, ne lupetaj. Kakvi četnici kakvi bakrači. Takvi kao ti su jaki samo za računarom. Ja više ne bih ratovao ni za koga. Ali takve kao ti što si klepio bih takvom šamarčinom da se u gaće useru. Nemaš ti pojma o ratu. Iskreno se nadam da nisi mislio kao što si napisao.

  • user_43440 20.01.2010.

    sa Mesićem ni na kavu a kamoli u rat!!! mi smo hrvati a ne jugosloveni ali mislim da bi on i uspio skupiti koju brigadu u SDP jugoslovena pa neka njih povede da Miki čuje kako fijuče iznad glave da nebaljezga gluposti kasnije o braniteljima!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare