To je to što me zanima!

Obama: Svijet nije siguran sve dok postoji nuklearno oružje

Zahvalio se kancelarki Merkel na prijateljstvu i prijemu te se našalio kako ne izgleda kao bivši američki predsjednici. Posljednji put je u Berlinu govorio 2008. godine
Vidi originalni članak

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama, održao je govor ispred Brandenburških vrata u Berlinu, pozdravio je njemačku demokraciju, prijateljstvo i odlučnost. 

Prvo se zahvalio kancelarki Angeli Merkel na prijateljstvu i prijemu te se našalio kako ne izgleda kao bivši američki predsjednici. Podsjetio je okupljene na bogatu njemačku povijest, kulturu, reformaciju i Drugi svjetski rat. Više puta je istaknuo volju njemačkog naroda koji je 1989. godine srušio Berlinski zid i režim koji je tada vladao. Posebno ga raduje što je njegova obitelj mogla uživati u povijesnim i kulturnim ljepotama grada. 

- Danas najavljujem dodatni korak naprijed. Nakon sveobuhvatnih analiza, uvjeren sam da možemo postići i održati sigurnost Amerike i naših saveznika reduciranjem našeg strateškog nuklearnog oružja za jednu trećinu. Namjeravam tražiti rezanja u pregovorima s Rusijom kako bismo se pomaknuli dalje od položaja iz Hladnog rata. Istodobno, radimo s našim NATO saveznicima na smanjenju našeg i ruskog taktičkog naoružanja u Europi. Sve dok postoji nuklearno oružje, mi nismo sigurni -  kazao je Obama u Berlinu i pokupio ovacije okupljenih, piše Reuters

''Treba naći ravnotežu između sigurnosti i zaštite privatnosti''

Prije nego je izašao pred okupljene ljude ispred Branderburških vrata, zajedno s Angelom Merkel održao je medijsku konferenciju o međunarodnom NSA-programu nadgledanja prometa podataka na internetskoj mreži. Američki predsjednik je istaknuo kako NSA-program ne podrazumijeva pregledavanje e-mailova njemačkih, francuskih i američkih građana. Istaknuo je kako se mora postići ravnoteža između osiguranja sigurnosti građana i zaštite njihove privatnosti. Naglasio je kako je program spasio živote i otkrio 50 terorističkih prijetnji. 

Podsjetimo kako je Obama zadnji put posjetio Berlin 2008. godine, pred 200 tisuća ljudi govorio je o američkim 'pogreškama' i kako afganistanski narod treba 'potporu kako bi pobijedio Talibane'. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • ivanfilip 19.06.2013.

    A sve ostalo ga čini sigurnim?!! Licemjersto bez presedana.

  • snake eyes 19.06.2013.

    Zasto mu treba zastitno staklo nece valjda on pocet pucati po ljudima :D

  • najiram 10 19.06.2013.

    takoje hitno oduzeti amerima sve oružje

Komentiraj...
Vidi sve komentare