To je to što me zanima!

Prehrambena industrija Europe strahuje od nestašice ugljičnog dioksida zbog cijena plina

Ugljični dioksid nusproizvod je kemijskih tvrtki, a prehrambena industrija stavlja ga u gazirana i pjenušava pića, a koristi ga i za rashlađivanje proizvoda tijekom transporta
Vidi originalni članak

Skupi plin prisilio je kemijske tvrtke da smanje proizvodnju, što znači i manje ugljičnog dioksida, a nestašica bi mogla utjecati na proizvodnju hrane i pića, upozoravaju kompanije.

ENERGETSKI UDAR Plenković iznio plan, udruge i škole nadaju se pomoći Vlade: 'Te račune ne možemo platiti'

Ugljični dioksid nusproizvod je kemijskih tvrtki, a prehrambena industrija stavlja ga u gazirana i pjenušava pića, a koristi ga i za rashlađivanje proizvoda tijekom transporta i za omamljivanje peradi i svinja prije usmrćivanja.

Kemijske tvrtke smanjuju pak proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja plina, pa prehrambene tvrtke strahuju od nestašice CO2.

ENERGETSKA KRIZA Stručnjak o energetskoj krizi: 'Ljudi moraju znati koliko ih košta plin. Bit će jako teško'

U Velikoj Britaniji predstavnici industrije hrane i pića pozvali su u petak vladu da pripremi krizni plan kako bi osigurala opskrbu ugljičnim dioksidom nakon što je britanska podružnica američkog CF Fertilizersa obustavila proizvodnju amonijaka u Billinghamu.

Talijanski proizvođači pića prognozirali su pak u srpnju da će biti prisiljeni smanjiti proizvodnju zbog problema s nabavom CO2 nakon smanjenih proizvodnih kapaciteta u kemijskoj industriji koja se žali na visoke cijene plina.

PLAN UŠTEDE Švicarska uvodi dobrovoljni cilj uštede plina od 15 posto za zimu

I poljska podružnica danske pivovare Carlsberg upozorila je da bi mogla smanjiti ili zaustaviti proizvodnju piva zbog nedostatnih isporuka ugljičnog diokisa.

Obustava isporuka predstavlja opasnost i za opskrbu hranom u Poljskoj, poručio je glavni tajnik Poljske federacije prehrambene industrije Andrzej Gantner.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MarioMarca 27.08.2022.

    Kaki ste vi lazovi to nije za povjerovat koji je vama vrag prvo lazete globalno zatopljenje zbog plinova a sad kazete da ce faliti plinova mars u 3 pm vise

Komentiraj...
Vidi sve komentare