To je to što me zanima!

Premijer: Ne šalite se, povucite taj prijedlog za TV pristojbu

O prijedlogu Ministarstva kulture, da se tv pristojba plaća po visini primanja i temeljem činjenice da netko živi u Hrvatskoj, nije se svidio premijeru Milanoviću
Vidi originalni članak

Premijer Zoran Milanović HNS-ovoj ministrici kulture Andrei Zlatar Violić  telefonskim putem je 'zaprijetio' zbog prijedloga njezina ministarstva kojim bi se pristojba za HRT plaćala na temelju činjenice da netko živi u Hrvatskoj, a visina pristojbe određivala bi se visinom primanja, piše Jutarnji list

Premijer je ministricu nazvao te joj rekao da se 'ne šali i povuče prijedlog'. 

- U Hrvatskoj trenutno ima domaćinstava koja ne plaćaju pristojbu, a ovim bi modelom bila obuhvaćena sva pa bi se tako automatski povećao iznos. S druge strane, snizili bi se troškovi naplate koji odlaze na uplatnice, trajne naloge te odvjetničke i sudske troškove u slučaju neplatiša - objasnio je Milan Živković, glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture i predsjednik SDP-ova Savjeta za kulturu i medije.

Sporno je što bi pretplatu plaćali i oni koji eventualno ne posjeduju televizijski prijamnik. Mnogi su najavu reforme protumačili kao uvođenje novog poreza, što iz Ministarstva odbacuju. 

- Pravnici koji će sudjelovati u raspravi morat će definirati pravno utemeljenje te reforme: boravite li na području Republike Hrvatske, jednim dijelom sudjelujete u financiranju proizvodnje medijskih sadržaja, što je pravedan i efikasan model. To je kao kada plaćate prirez iz kojeg se financiraju dječji vrtići, a plaćate ga iako možda nemate dijete koje ide u vrtić - smatra Živković.

Još se ne zna kad bi se reforma provela, što ovisi o javnoj raspravi koja će biti otvorena do polovice 2013. godine. 

Idi na 24sata

Komentari 233

  • dubi1953 08.12.2012.

    Stvarno svatko u ovoj državi može biti ministar. Ozbiljno razmišljam da se kandidiram na sljedečim izborima!!

  • prečko 08.12.2012.

    ovo je genijalan prijedlog da se pristojba htv-u plaća po glavi stanovnika. tako bi trebalo plaćati i struju, vodu, plin i sve ostale usluge. i pri tome uopće nije bitno da li ti te usluge i koristiš ili ne!!!

  • GoviKar 08.12.2012.

    Gospodo nesposobnjakovići,dajte prijedlog u saboru za povećanje plaća radnicima,a onda raspravljajte o TV pretplati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare