To je to što me zanima!

Premijerko, nije smiješno! Nema ni prijevoza za djecu

KOSORIČIN REBALANS: Plaće zastupnika rezat će se za pet posto. Smanjit će se i materijalni troškovi i reprezentacija te besplatni udžbenici
Vidi originalni članak

Premijerka Jadranka Kosor na prvoj sjednici predstavila je drugi ovogodišnji rebalans proračuna kojim će uštediti  780 miijuna kuna, a preraspodijelit će se 2,2 milijarde kuna. Reprezentacija će biti smanjena za 80 posto, plaće ministara i zastupnika režu se za 5 posto, a dužnosničke mirovine za 10 posto, najavila je Kosor. Službene kartice u budućnosti će moći koristiti samo dužnosnici. Zabranjuje se nabava novih automobila, a sva vozila u tijelima državne vlasti bit će popisana i ona će se preraspodijeliti. Ograničit će se i plaće u upravama državnih poduzeća. Neće biti ni besplatnih udžbenika, a ukida se i besplatni prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola. Direktorima državnih poduzeća neće se moći isplaćivati bonusi, a mogu primiti maksimalno 3,2 prosječne mjesečne plaće koja za travanj iznosi 5200 kuna. I dok će ministri imati pravo na vozača, a državni tajnici imaju pravo na automobil, ali bez vozača isključivo za službene potrebe. Ministri će morati strogo kontrolirati korištenje službenih vozila. I dok se ministrima ne ograničavaju troškovi za mobitele, svima ostalima određen je limit od 400 kuna.
Kosor je najavila da će se ići i na izradu plaća u lokalnoj upravi.
Prema sadašnjim pokazateljima predviđa se gospodarski pad od 4,5 posto i inflacija od 2,7 posto, te deficit iznosi gotovo 11 milijardi kuna.
Najavila je i treći rebalans i to ubrzo koji bi trebao biti donesen vjerojatno na izvanrednoj saborskoj sjednici do kraja srpnja ili početak kolovoza. Njime će se dodatno srezati potrošnja.
- Hrvatska nije pred bankrotom niti financijskim slomom, poručio je ministar financija Ivan Šuker. Ministar financija i premijerka odbacili su tvrdnje da se već razgovaralo s MMF-om.


NA ČEMU ĆE SVE ŠTEDJETI
1. PLAĆE: Zastupničke i ministarske plaće smanjuju pet posto
2. MIROVINE: Povlaštene mirovine političara bit će manje za 10 posto
3. MOBITELI: Svi osim ministara imat će limit od 400 kn
4. VOZAČI: Državni tajnici ostaju bez vozača, ali ne i auta
5. UDŽBENICI: Ukidaju se besplatni udžbenici
6. PRIJEVOZ: Nema ništa ni od besplatnog prijevoza za školarce

PANKRETIĆ: OVO JE TRENUTAK ISTINE, VRIJEME JE ZA BOLNE REZOVE
U trećem rebalansu proračuna, koji treba biti gotov do kraja srpnja, prema neslužbenim informacijama, mogli bi dodatno rezati dužnosničke plaće, a proračunskih škara neće biti pošteđena ni primanja građana. Ne bi dirali samo mirovine do 2000 kuna, a ostale mirovine smanjivati će za pet ili deset posto. Rezat će se sve što se može.
- Ovo je trenutak istine, mjere trebaju biti odlučne. Bit će bolnih rezova, ali to moramo učiniti - poručio je potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić.

Idi na 24sata

Komentari 203

  • kamoomila 23.07.2009.

    doli vlada doli oporba

  • user_25434 17.07.2009.

    ja neznam kako nekome nije jasno da su i stari uđbenici jako dobri i očuvani.......nitko ih nije bacio!!!!! država u krizi pa treba po malom čovjeku pljuvati...

  • user_25434 17.07.2009.

    DA DRŽAVA JE U KRIZI.....A MALI ČOVJEK NIJE JEL DA??? I STARE KNJIGE SU OK...

Komentiraj...
Vidi sve komentare