To je to što me zanima!

Presuda za sudar dva MIG-a nad Slunjem: Piloti nisu krivi...

Prilikom sudara došlo je do lansiranja rakete. Dijelovi te rakete ranili su Mariju Klipu koja je u polju vadila krumpir. Odvezli su ju u bolnicu u Ogulinu s prijelomom lijeve nadlaktice
Vidi originalni članak

Satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik nepravomoćno su oslobođeni danas krivnje za sudar dvaju MIG-gova tijekom vojne vježbe, te ozljeđivanje Marije Klipe, piše u utorak net.hr. Podsjetimo, 23. rujna 2010. godine su se piloti sudarili nad Slunjem, a nakon sudara su se uspjeli katapultirati te su lakše ozlijeđeni. Prilikom sudara došlo je do lansiranja rakete. Dijelovi te rakete ranili su Mariju Klipu koja je u polju vadila krumpir.

Odvezli su ju u bolnicu u Ogulinu s prijelomom lijeve nadlaktice. Vještaci su tijekom suđenja potvrdili da je komunikacijska veza među zrakoplovima bila jako loša, da nisu bili ispunjeni ni meteorološki uvjeti za ovu vrstu letenja te da Trošelj nije bio obučen za let u skupini od četiri aviona, niti je mogao biti vođa grupe. Utvrdili su i da Kudlik nije bio obučen za let u grupi u sastavu para, niti je imao zadovoljene uvjete da bude planiran u grupi od četiri aviona.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • jo2hn8ny 03.05.2017.

    Osobno mislim da bi MORH trebao obeštetiti gospođu zbog svoje nemarnosti.

  • lozinka11 02.05.2017.

    Zašto bi piloti bili krivi? Piloti "voze" što im daju, ja osobno, ne vjerujem da bi imao hrabrosti u tim skalamerijama letjeti...nisam neki štreber, što me ne ubije, ja pokušam ponovno, ali ovdje, jock... Kriva je vlada, jer imaju para za svoje plače, mobitele, aute...a za vojsku..koja ih treba "čuvati" ma glupost

  • eclipse 2016 02.05.2017.

    Sve je OK, piloti nisu krivi za sudar, jer ih je netko uputio na zadaću za koju NISU bili osposobljeni ni obučeni. Nije mi jasno zašto se uopće i sudilo njima, kad je povjerenstvo MORH-a ustanovilo da su za sudar krivi general Bagarić (zapovjednik HRZ i PZO), brigadir Sokić (zapovjednik 91.ZB) i bojnik Celija (zapovjednik eskadrile borbenih zrakoplova), jer je organizacija i provedba vježbe bila prava katastrofa, s čitavim nizom teških povreda pravila...izgleda da se ponavlja ista stvar kao i u slučaju kornatske tragedije. Opet se sudi sitnoj ribi, a pravi krivci ostaju nekažnjeni!

Komentiraj...
Vidi sve komentare