To je to što me zanima!

Preživio je šest atentata, Egiptom vlada 28 godina

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak sastao se u petak s predsjednikom Mesićem na Pantovčaku. Razgovarat će o jačanju bilateralne suradnje..
Vidi originalni članak

Egipatski predsjednik Mohamed Hosni Mubarak (81), stigao je u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Nakon smotre počasnog voda vojske predsjednik Mesić je s Mubarakom otišao na zatvoreni sastanak. Kako se doznaje Mesić će kao domaćin, egipatskom čelniku pokloniti šahovsku ploču s figurama te brončane figurice. Na sastanku bi trebali razgovarati o jačanju bilateralne suradnje.
Taj bivši pilot egipatskog ratnog zrakoplovstva na čelo države došao je nakon atentata na predsjednika Anwara el-Sadata u listopadu 1981. godine. Mubarak je tad, kao potpredsjednik, stajao pokraj Anwara el-Sadata, ali je čudom preživio. Od tada su Mubaraka pokušali ubiti čak šest puta. U posljednjem pokušaju atentata, 1999. godine u egipatskoj luci Port Said, napao ga je trgovac odjećom. Izvukavši nož, krenuo je prema predsjedniku. Htio ga je ubosti, no ozlijedio mu je desnu ruku. Mubaraka su tada spasili njegovi tjelohranitelji, koji su napadača odmah ubili. Iako mu život stalno “visi o niti”, Mubarak mlađeg sina Galama (46) od malena priprema za nasljednika. Jedan od najmoćnijih afričkih političara u braku je sa Suzzane Mubarak (68), s kojom još ima sina Alaa, kojeg politika nikad nije zanimala. Hosni Mubarak, kojeg još zovu i mudrim mirotvorcem, sa suprugom Suzzane svesrdno pomaže siromašnoj djeci Egipta u liječenju te školovanju.

EGIPTU JE OSIGURAO NAPREDAK
Prvi je u parlament pustio Muslimansku braću, islamistički pokret, i medijima omogućio veću slobodu izražavanja. Podržao je UN-ove sankcije protiv Iraka. Tijekom njegove vlasti Egipat je ostvario velik ekonomski rast, osobito na području turizma.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Horned Reaper 17.10.2009.

    ovaj naslov kao da čitam Alan Ford..preživio 6 atentata hehe

  • dozvati1 17.10.2009.

    ....kad čujem za Mubaraka,sjetim se školskih dana iz doba dobre stare Juge i famozne rečenice-miroljubiva aktivna koegzistencija- pa bez obzira što to značilo...idemo Stipe samo naprijed

  • Keksolino 16.10.2009.

    \"Na sastanku bi trebali razgovarati o jačanju bilateralne suradnje.\" Kako obozavam tu recenicu. Stalno se jacamo, a tonemo sve dublje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare