To je to što me zanima!

Dačić i Thaci postigli dogovor; EK: Ovo je povijesni sporazum

U finalnoj verziji sporazuma prihvaćeni su svi prijedlozi Srbije. Točka 14, koja se odnosi na kosovsko mjesto u UN-u, po želji Srbije izmijenjena. Pregovori su gotovi
Vidi originalni članak

Srbija i njezina bivša pokrajina Kosovo uspjele su se uz posredstvo EU dogovoriti oko sporazuma o normaliziranju napetih odnosa, javljaju svjetski mediji

- Izašao je bijeli dim. Habemus pactum! - objavila je na Twitteru kosovska ministrica integracija Vlora Citaku nakon što je postignut dogovor. 

Nakon mjeseci napornih i bezuspješnih razgovora između srpskog premijera Ivice Dačića i kosovskog Hashima Thacija, dogovor u Bruxellesu je napokon postignut. 

- Pregovori su zaključeni. Tekst sporazuma su parafirala oba premijera - kazala je visoka europska povjerenica Catherine Ashton koja je bila glavna posrednica u pregovorima. 

Blic piše kako će se o prihvaćanju ili neprihvaćanju sporazuma izjasniti vlada i Skupština u Beogradu. U finalnoj verziji prihvaćeni su svi prijedlozi Srbije. Točka 9, koja se odnosi na izbor policijskog zapovjednika ostaje netaknuta, dok je točka 14, koja se odnosi na kosovsko mjesto u UN-u, po želji Srbije izmijenjena. 

Dačić: Oko ovoga se ne smijemo dijeliti

Ivica Dačić je u Bruxellesu izjavio kako je pregovarački tim Beograda dobio 'značajno bolju ponudu', ali da će konačnu odluku donijeti državni vrh koji će se sastati tijekom vikenda. 

- To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu. Zajednica srpskih općina imat će značajna ovlaštenja i presudnu ulogu u izboru zapovjednika policije na sjeveru Kosova - kazao je Dačić i dodao kako će se u sljedećim danima napokon o dokumentu, koji ima 15 točaka, izjasniti i Priština. 

Pojasnio je kako je u točki 14 precizirano kako Srbija ne smije blokirati Kosovo na putu prema eurointegracijama, prenosi Blic. 

- Zajednica će imati sjedište u Mitrovici, imat će svoju imovinu, račun, imat će svoju skupštinu, predsjednika, potpredsjednika i vijeće kao neku vrstu vlade, a imat će puni nadzor kada je riječ o obrazovanju, kulturi, prostornom planiranju - rekao je. 

Zahvalio je visokoj predstavnici EU Catherine Ashton što je 'pokazala razumijevanje za opravdane i argumentirane zahtjeve srpske strane'. Zahvalio je i potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću i svim članovima srpskog pregovaračkog tima. 

- Naravno, nije lako donositi ovako teške odluke. Ove odluke nisu važne samo za sadašnjost već i za budućnost. Oko ovoga se ne smijemo dijeliti. Ili ćemo svi prihvatiti ili ćemo svi zajedno eventualno odbiti - rekao je Dačić. 

Thaci: To je 'de iure' priznanje Kosova

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da sporazum sa Srbijom označava "de iure priznanje Kosova".

- Riječ je o povijesnom dogovoru koji je moguće uspoređivati sa završetkom Hladnog rata u Europi, samo u balkanskim okvirima  rekao je za Večernji list Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju.

- Ovo je povijesni sporazum koji sada treba brzo implementirati - zaključio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Ako se ništa ne promijeni, Srbija se sada može nadati da će visoka predstavnica EU Catherine Ashton u ponedjeljak na sastanku europskih ministara vanjskih poslova preporučiti da se Beogradu do 1. srpnja odredi datum početka pregovora o članstvu u EU. Kosovo će biti nagrađeno pokretanjem procedure Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak prema europskim integracijama.

Cijeli tekst sporazuma pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 179

  • al 20.04.2013.

    au jos jedan poraz srba!sve su bitke izgubljene...

  • user_167916 20.04.2013.

    Sada su na redu Vojvodina i Sanđak, tako da če se sa Avale moći golim okom vidjeti cijeli beogradski pašaluk.

  • ClooneyBlack 20.04.2013.

    A Srbi opet dobili Republiku Srpsku...

Komentiraj...
Vidi sve komentare