To je to što me zanima!

Pleso ide Francuzima, ukupna vrijednost 12,2 milijardi kuna

Koncesijska naknada je 4 posto svih prihoda luke. Veliko vlastito učešće je dobro jer ukazuje na ozbiljnost sustava koji uključuje i dvije pariške luke, rekao je Čačić
Vidi originalni članak

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić potvrdio je kako je za koncesionara Zračne Luke Zagreb odabran francuski Zagreb Airport International Company (ZAIC).

Nazvao ih je ozbiljnom firmom koji su dali ozbiljne garancije.

- Sve financira koncesionar, 20 posto ide u ukupna kapitalna ulaganja u vlastita sredstva, 10 posto kreditima dioničara, a 70 posto kreditima komercijalnih banaka. Ukupna vrijednost je 12,2 milijarde kuna, koncesijska naknada je četiri posto svih prihoda luke. Dakle, imate veliko vlastito učešće što je dobro, jer ukazuje na ozbiljnost tog sustava koji uključuje i dvije pariške luke - rekao je Čačić.

Pleso će graditi pretežno hrvatske firme u ZAIC-ovom konzorciju 

Istaknuo je da garantiraju da će pretežni dio građevinskih radova raditi hrvatske firme u njihovom konzorciju.

- Prosječna stopa godišnjeg rasta na razini je pet posto za putnički promet i tri posto za prijevoz tereta. Garancije izlaska su u startu 70 milijuna eura za cijeli posao. Po prvi puta je u ugovor ugrađena klauzula da, u slučaju iskakanja partnera, Hrvatska ima pravo nastaviti ili ubrzano isplatiti obveze - pojasnio je Čačić.

Inače, francuski konzorcij jedini je Vladi dostavio važeću ponudu za izgradnju novog terminala. 

Sada, prema pisanju Jutarnjeg lista, konzorciju ostaje 180 dana za slaganje financijske konstrukcije te bi radovi mogli početi već ovog ljeta.  

ZAIC će Plesom upravljati narednih 30 godina koncesijom u iznosu od 87,2 milijuna eura. Francuzi žele zračnu luku Pleso profilirati u regionalno čvorište te bi uveli nekoliko letova za Sjevernu Ameriku i Bliski i Daleki Istok.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • sesveselni 26.02.2012.

    dat ce zracnu luku na trideset godina !!!!!!! pa bilo bi najbolje cijelu drzavu dat njemcima da nam vode oni bi nam bar digli malo standard i dali bi nam da lakse prezivimo !!! nego jednu po jednu veliku firmu dajemo i nemamo nista nakraju , evo vam sve pa bi nasi vidjeli kako se radi i vidili bi kak se radi bez korupcije !!!!!!!!!!

  • gabas0603 24.02.2012.

    Jos samo koncesija na vodu i zrak i to je to!Sve ce dati nekome,e moj zivote!A od toga svega mi je gore kada vidim da zele dati toj francuskoj gamadi!Pa oni nas ne podnose a mi im jos damo priliku da zarade!

  • palica 23.02.2012.

    ma hebo vas ajrodrom ...izgradite još par šopin centara

Komentiraj...
Vidi sve komentare