To je to što me zanima!

Prije 25 godina odlučili smo se na izlazak iz mrske Jugoslavije

Prošlo je već 25 godina od jednog od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti. Na današnji dan 1991. građani Hrvatske odlučivali su o budučnosti svoje zemlje...
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je 19. svibnja 1991. održan povijesno značajan referendum - referendum o samostalnosti. Građani Hrvatske odlučivali su o svojoj sudbini odgovarajući na dva pitanja. Odluku o održavanju referenduma o samostalnosti Hrvatske je donio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.
Građani su odgovarali sa “ZA” i “PROTIV” na dva postavljena pitanja. 

Prvo pitanje, na plavom listiću, glasilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ).

Drugo pitanje, na crvenom listiću, bilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)? 

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasao je tek 1,2 posto birač

U Hrvatskom Saboru (na slici) objavljeni su sluzbeni rezultati referenduma o Hrvatskoj samostalnosti

Sukladno tome, Sabor Republike Hrvatske donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Taj dan slavi se kao Dan državnosti. 

Dan neovisnosti slavimo 8. listopada jer je na taj dan 1991.u zgradi INE u Šubićevoj ulici u Zagrebu Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom jugoslavenskom državom. Hrvatska je time i formalno-pravno postala samostalna i suverena država. 

Idi na 24sata

Komentari 619

  • ZluradStrašniji 20.05.2016.

    Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

  • BlueMac 19.05.2016.

    Ajd pročitajte za kaj smo glasali ! Dal nas je netko pitao dali želimo mijenjati sistem?? Kak smo odjednom se probudili u divnom kapitalizmu?? Kak su to odlučili umjesto nas?? To je najveća prevara s otcjepljenjem! Podvalili nam muda pod bubrege jer smo svi mislili da bumo kapitalisti pa se nismo bunili akad smo shvatili bilo je kasno, tak nam i treba!! U Hrvata je bunt i otpor ugušen s Matijom Gubcem, nakon njega smo obični selaki s stavom ne bi se štel mešat!!

  • Dadov_1 19.05.2016.

    Nije ona zemlja bila tako losa kao sto nam se to sad servira niti smo mi Hrvati bili bas tako ugrozeni kao sto neki danas tvrde. Standard je svakako bio bolji,Bozic smo slavili i u crkvu isli. To sto pijedinci nisu smijeli vikati za dom spremni i slaviti ustaski rezim i nije neko dostignuce danasnjice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare