To je to što me zanima!

Prije točno 33 godine bana su vratili na trg: Svečanu povorku pratilo je sto tisuća građana

Svečanom otkrivanju spomenika, 16. listopada 1990., uz tadašnji državni vrh, nazočilo je više od sto tisuća ljudi, a sve su pratili i brojni domaći, ali i inozemni novinari
Vidi originalni članak

Bio je 16. listopada 1990. godine, a brojni građani krenuli su prema središnjem trgu u Zagrebu kako bi posvjedočili vraćanju kipa bana Josipa Jelačića nakon što je 43 godine čamio u podrumu Gliptoteke.

Restaurirali su ga u radionici Željka Šelendića, a granitno postolje izradio je Tadija Barbarić, a proslava je održana na banov 181. rođendan.

Upravo je Šelendić bio inicijator, realizator i financijer cijelog projekta, a 70.000 građan potpisalo je peticiju za povratak banova spomenika.

Kip su iz Gliptoteke premjestili u Šelendićevu radionicu u Gračanima, a nakon četiri mjeseca rada na restauraciji, mnoštvo građa oduševljeno je pratilo povorku i put bana od radionice do trga.

Nakon više od četiri desetljeća ban se vratio na glavni trg u Zagrebu. Ploča s natpisom Trg Republike skinuta je 11. listopada, a od postavljanja bana građani su opet mogli prošetati po Trgu bana Jelačića.

Iako je ban prvotno trebao biti postavljen okrenut prema Gradecu i Kaptolu, na kraju su ga ipak postavili licem okrenutim prema jugu kako bi gledao na grad i prolaznike.

Svečanom otkrivanju spomenika, 16. listopada 1990., uz tadašnji državni vrh, nazočilo je više od sto tisuća ljudi, a sve su pratili i brojni domaći, ali i inozemni novinari. Na svečanost su stigli i članovi obitelji Jelačić, čiji je predak nakon 43 godine vraćen na svoje staro mjesto.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Cipelcug 16.10.2023.

    Kada će minimalna plaća porasti na 1.000,00€ neto?

  • vaso ladacki 16.10.2023.

    Najljepse od svega je ponovo vidjeti kako su se ljudi vesili nasoj hrvatskoj i voljeli ju. Bilo je tad i tko zna kada opet… Takoder, moram zamijetiti da nikome ne smeta povijesni grb na povijesnoj zastavi

Komentiraj...
Vidi sve komentare