To je to što me zanima!

Prijedlog poskupljenja: Cijena plina će ovisiti o kvadratima?

Prema prijedlogu tvrtke koji je naručio bivši ministar, svi koji imaju stanove veće od 55 kvadrata, plaćali bi plin skuplje, odnosno cijenu koja je 35% veća od sadašnje
Vidi originalni članak

Svi koji žive u stanu koji je veći od 55 kvadrata uskoro bi mogli doživjeti novi udar na džep. Plin bi im mogao poskupjeti za 35 posto. 

Ina je naručila prijedlog postupnog poskupljenja plina. On bi s vremenom poskupio sa sadašnjih 1,70 kuna po kubičnome metru na 2,65 kuna. Tu cijenu plaćaju lokalni distributeri (poput zagrebačke Gradske plinare) Ini, a ona je za građane puno viša. Primjerice kubik plina iz zagrebačke Plinare za kućanstva stoji 2,99 kuna. To znači da bi prema novom prijedlogu ta cijena dosegla oko 4 kune po kubiku.

Po novom onima koji žive u stanu manjem od 35 kvadrata plin dosegne tržišnu cijenu u idućih pet godina.

Onima koji imaju do 55 četvornih metara, poskupio bi za četiri godine, a onima koji žive u “luksuznih” 55 kvadrata i više, plin bi poskupio odmah.

Doduše, izradu ovog prijedloga od Ine je zatražilo Ministarstvo gospodarstva za vrijeme Đure Popijača (HDZ), no ne zna se što o tome misli sadašnji ministar Radimir Čačić.

- To je nepravedno jer bi menadžer u garsonijeri plaćao jeftin plin, a peteročlana obitelj u 60 kvadrata skupi - rekao je stručnjak za energetiku Goran Čačić.

Upravo ta odredba o površini stanova čini se najviše nebuloznom. Cijena plina trebala bi ovisiti o stanju na tržištu, a računi o potrošnji.

Oko 2 milijuna Hrvata ima plin

U Hrvatskoj više 600.000 kućanstava koristi plin, a najviše ih je u Zagrebu. U glavnome gradu plin u svom domu ima više od 250.000 građana. Oni bi bili najviše na udaru s obzirom da je nedavno poskupio i prijevoz, voda, a zbog PDV-a i drugi komunalni računi.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • LeeClerc 17.03.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • IvicaTrtinjak 16.03.2012.

    Imam kuću od 150m2 koju sam kupio na kredit.Platio sve žive i mrtve doprinose i poreze.Uveo plin radi djece.mjesečna rata je1000kn.Sa time da i "šparamo".Koliko bih onda ja morao plačati plin,cijelu plaču koju pošteno zaradim radeći samo noču.Dami mi je znati koji je to biser izračunavao.

  • blacksnake 16.03.2012.

    da,a što ako netko želi štediti pa odluči da iduću zimu neće paliti grijanje,nego npr.ima i pećicu na drva,a ipak mora plačati račune za plin koji nije uopće ni koristio...ma stvarno glupi zakon...u ovoj državi najbolje je biti socijalni slučaj,ako me kužite... :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare