To je to što me zanima!

Prijeti nam demografski potop: Nikada nije bilo manje rođenih

Dramatično je pao i broj sklopljenih brakova, a porastao je broj razvoda. Statistika je to za prvih devet mjeseci. Demografi upozoravaju na ozbiljnost situacije
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je ove godine rođeno rekordno mali broj djece, dramatično je pao i broj sklopljenih brakova, a porastao je broj razvoda. Statistika je to za prvih devet mjeseci. Demografi upozoravaju na ozbiljnost situacije, no političari ne posvećuju previše pozornosti tom gorućem problemu.

- Ovo stanje nije novina, takva situacija se gomila od 1960. godine. Iz godine u godinu se povećava prirodno smanjenje. Veliki dio hrvatskog prostora je prazan, rekao je demograf Anđelko Akrap gostujući u 'Mreži Prvog' Hrvatskoga radija. 

Dodao je kako ni jedna vlast nije vodila o tome računa, a radi se o opstanku. Napomenuo je kako je to svjetski problem, no recimo Francuska se suočila s jakom depopulacijom i dugo se je borila protiv toga.  Smatra da se granice trebaju otvoriti jer migracije nisu štetne, ali trebamo dugoročnu i dobru politiku.

Sociolog Zoran Malenica također smatra da Hrvatska ne ide u dobrom pravcu. 

- Za dobru demografsku politiku potrebno je mnogo novca. Mi smo u fazi dužničkog ropstva - za kamate i glavnicu kredita morat ćemo vraćati oko 7 milijardi kuna. U ovoj situaciji novaca za drugo nema - rekao je. 

-  Novac je neophodan, ali ne možemo se usredotočiti samo na materijalne vrijednosti, trebamo ljudima dizati moral - smatra pak teolog Danijel Labaš.

-  Trebamo isticati vrijednosti braka i obitelji. Djeca će sutra brinuti o tom društvu. Jedini pravi temelj društva je obitelj koja je stabilna - zaključio je Labaš.

Idi na 24sata

Komentari 334

  • paranoidos 10.12.2014.

    Nevjerojatno, obrisali komentar. Ponovit ću: Nitko se nikad neće ni približiti Tuđmanu, jer su svi nakon njega nesposobnjakovići i beskičmenjaci .To je moje osobno mišljenje i vrijednosni sud. Ako ja ne smijem napisati svoje mišljenje o nekomu iz javnog političkog života, onda molim, ma ne molim već zahtijevam od administratora da obrištu sve ostale komentare u kojima korisnici iznose svoje vrijednosne sudove o hrvatskim politiačrima. Koliko znam, verbalni delikt je ukinut u zakonu, a vi, gospodo administratori, kršite odredbe ustava RH koji svima jamči javno iznošenje mišljenja, stavova i uvjerenja. Sram vas bilo.

  • dturk 09.12.2014.

    Plan 21

  • ObjektivniPromatrac 09.12.2014.

    Sto je tu cudno. Od vremena tuđmana je krenulo, mi cemo se bogatiti a sirotinja neka pravi djecu tj, mijenja demografsku sliku hrvatske. Napokon se narod osvijestio. Dok netko cijeli zivot brine hoce li ga izbaciti iz kuce s djecom zbog duga, hedonisti se zahebavaju troseci nas novac. Uz to su prodali svu buducnost buduce djece. Treba li uopce ocekivati da ce se nesto popraviti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare