To je to što me zanima!

Prikupljeno oko 800 milijuna eura na donatorskoj konferenciji za pomoć Ukrajini

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je gotovo milijardu eura donacija. Oko 415 milijuna ide za energetski sektor, 25 za vodu, 38 za hranu i 17 milijuna za zdravstvo
Vidi originalni članak

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je gotovo milijardu eura donacija.

Francuska ministrica vanjskih poslova, Catherine Colonna izjavila je kako će donaciju pomoći stanovništvu da prebrodi zimu u zemlji s infrastrukturom uništenom u ruskim napadima.

- Pomoć doseže, pa i premašuje 800 milijuna eura, koliko je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na otvorenju konferencije - rekla je Colonna.

- Zapravo sam sretna što vam mogu objaviti da premašujemo taj broj i da smo se približili milijardi eura - dodala je.

IZ MINUTE U MINUTU Zelenski poziva G7 da opskrbi Ukrajinu prirodnim plinom i oružjem dugog dometa

Od tih milijardu eura, 415 milijuna ide za energetski sektor, 25 milijuna za vodu, 38 za hranu, 17 za zdravstvo, 22 za promet, a ostatak, ili gotovo 493 milijuna eura, još nije raspodijeljen.

- Naša zemlja neće potonuti u mrak - rekao je premijer Denis Šmihal, izrazivši zadovoljstvo zbog 'snažnog znaka' potpore koji je 'civiliziran svijet' uputio Ukrajini.

- Zahvalni smo svim zemljama koje su i dalje naši saveznici u ova mračna vremena - dodao je, obećavši još jednom da će Ukrajina opet steći svoju suverenost i teritorijalnu cjelovitost.

NAPADI NA ENERGETSKU MREŽU SAD su poslale Ukrajini prvi paket energetske pomoći

- Na konferenciji za pomoć Ukrajini sudjelovalo je 70 izaslanstava i međunarodnih organizacija, a svrha joj je bila pomoći Ukrajincima da prebrode zimu - dodao je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvarajući sastanak.

Ruske snage od listopada vode kampanju razaranja civilne i energetske infrastrukture, ostavljajući milijune ljudi bez grijanja i bez vode.

Rat u Ukrajini ulazi krajem prosinca u svoj jedanaesti mjesec.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare