To je to što me zanima!

Prisegao je za šefa DORH-a no do daljnjeg će odlučivati o tužbama budućih podređenih

Ivan Turudić u fotelju šefa DORH-a uskočit će tek nakon odlaska Zlate Hrvoj-Šipek. "Sucu prestaje sudačka dužnost danom stupanja u službu u drugi sud odnosno pravosudno ili državno tijelo", kaže Državno sudbeno vijeće
Vidi originalni članak

"Sam tekst ove svečane prisege je zapravo način i modus na koji ću obnašati svoju dužnost. Imenovanjem za glavnog državnog odvjetnika učinili ste mi veliku čast i, naravno, to shvaćam kao jako veliku obvezu i dat ću sve svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete da tu dužnost obnašam u skladu s Ustavom, međunarodnim ugovorima i zakonom časno i pošteno, rekao je sudac Visokoga kaznenog suda Ivan Turudić nakon što je pred predsjednikom Sabora prisegnuo za glavnog državnog odvjetnika.

UŽIVO: U SABORU Ivan Turudić položio prisegu

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, kazao je kako dužnost glavnog državnog odvjetnika posebno iziskuje visoku stručnost, profesionalnost, samostalnost i neovisnost, savjesnost i objektivnost te da je uvjeren kako će se "Turudić, koji se dokazao svojim dosadašnjim radom i iznimno bogatim iskustvima u pravosuđu, voditi ovim načelima u svojem budućem radu i djelovanju državnog odvjetništva".

Oporbeni potpredsjednici Sabora, SDP-ovka Sabina Glasovac i Davorko Vidović (Socijaldemokrati), nisu došli na prisegu, kao ni predsjednik Odbora za pravosuđe, SDP-ovac Mišel Jakšić. Iako je prisegnuo u srijedu, Turudić će službeno na dužnost stupiti tek 27. svibnja - kad istekne mandat glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek. Iako su se mnogi pitali kako će pravosuđe funkcionirati s dva glavna državna odvjetnika, to ipak neće biti slučaj.

'Nakon prisege trebali su ga razriješiti'

"S prisegom bi Ivan Turudić trebao biti razriješen sudačke dužnosti, a kako bi u fotelju novoga glavnog državnog odvjetnika trebao zasjesti 27. svibnja, do tada bi trebao biti nezaposlen", mišljenje je, neslužbeno doznajemo, suca Vrhovnog suda.

NOVI UDAR S PANTOVČAKA Milanović opleo po Turudiću: 'Nemoralan je i dokazani lažov'. Plenkovića nazvao tiraninom

No na upit Visokom kaznenom sudu je li Ivan Turudić još njihov sudac uputili su nas na sadržaj Odluke Sabora o imenovanju glavnog državnog odvjetnika od 7. veljače 2024. "Naime, prema toj Odluci Ivan Turudić se imenuje glavnim državnim odvjetnikom s danom prestanka mandata dosadašnjoj glavnoj državnoj odvjetnici". Iz VKS-a također su istaknuli kako je Zakonom o državnom sudbenom vijeću propisano da sucu sudačka dužnost prestaje po sili zakona u sudu u koji je imenovan danom stupanja u službu u drugi sud, odnosno pravosudno ili državno tijelo.

POZDRAV ZA ŠEFA DORH-A VIDEO Turudiću na cesti netko dobacio 'Di si radosti?': Evo kako je on na to sve reagirao

Rješenje kojim se utvrđuje nastupanje tih okolnosti donosi Državno sudbeno vijeće na prijedlog predsjednika suda u kojem je sudac do tada obnašao dužnost. Iz DSV-a to su nam potvrdili, tako da, dok predsjednik VKS-a Željko Horvatović ne zatraži njegovo razrješenje, Turudić ostaje suditi te će odlučivati o žalbama budućih podređenih iz DORH-a.

Idi na 24sata

Komentari 118

  • BROKRO 14.03.2024.

    Plenkovic si gradi zastitni zid da mu nitko vise iz HDZ a ne bude progonjen zakonom kao i on sam , naj vise ga strah da ne zavrsi kao Sanader i klapa pa veli bit cu pametni od Sanadera ,postaviti ljude na sva mijesta oko sebe kao pijune u sahu ,samo sto i Kraljica zna nekad pasti kad dode pravi sah mat

  • PetarLu17 14.03.2024.

    to će tako trajati sve dok EU ne ukine tu HDZ - plenkovićevu državu i diktaturu i samovolju, jer stoka sitnog zuba što jojnje gore to više glasa za bandu hdz, ilinsu izbori pokradeni drugog načina nema kako objasniti ovu hdz pobjedu na izborima i vlast.

  • kormilar 13.03.2024.

    Turudić bi mogao biti Zekanović br.2! Ista priča!

Komentiraj...
Vidi sve komentare