To je to što me zanima!

Pritvorili roditelje: Djevojčicu će povjeriti nekom drugome

Najdrastičnija mjera je rješenje o oduzimanju prava na roditeljsku skrb, tu odluku donosi sud nakon provedenog postupka, kazala je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu
Vidi originalni članak

Od jutros raspolažemo informacijama da su roditelji djevojčice pronađeni, da su isti proveli razgovor sa policijskim službenicima te da se nalaze u pritvoru. Na ostala pitanja nismo u mogućnosti odgovoriti jer smo dužni čuvati službenu i profesionalnu tajnu, osobito vezano za maloljetnu djecu - rekla je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu na konferenciji za medije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Načelno, dodaje ravnateljica, u sličnim situacijama Centar provodi sveobuhvatnu procjenu obitelji donosi odluku o provođenju mjera koje su u najboljem interesu djeteta.

- Postoji žurna mjera, izdvajanja djeteta iz obitelji ili upozorenje na pogreške i propuste… Mislim da je ovdje kasno za tu mjeru. Tu je i mjera stručne pomoći i potpore. Mislim da će se u ovom slučaju ići s prijedlogom sudskih mjera, to bi bilo privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi. To može biti udomiteljska obitelj, može biti ustanova socijalne skrbi, zabrana približavanja djetetu ukoliko je u pitanju nasilje, to donosi sud. Mi često predlažemo oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, a najdrastičnija mjera je rješenje o oduzimanju prava na roditeljsku skrb, tu odluku donosi sud nakon provedenog postupka - kazala je Tatjana Brozić Perić.

Podsjetimo,  u prošli četvrtak, oko 22 sata kraj župnog ureda Župe Dobrog Pastira pronađena je djevojčica u kolicima. Djevojčica je stara između 5 i 7 mjeseci. nakon što pretraga nije dala rezultata, policija se obratila medijima za pomoć. U četvrtak ujutro policija je već znala identitet djevojčice, a njezine roditelje je privela na obradu.

Idi na 24sata

Komentari 81

  • LANA555 28.07.2017.

    Kako ova naša nesposobna država rješava probleme kad ig fakat imaju građani.Ili trpaju u zatvor oduzmu djecu ili vas strpaju u vrapče .Tu je završena priča.Kad recumo ti roditelji izađu iz prdekane pitam ja što onda snjima ? Problemi se nisu rješili a oni izašli iz prdekane .Skužila sam ja da je nima tako naj lakše i naj jednostavnije rješavat tako probleme.Ja neznam čemu tolko socijalnih radnika na tum fotelima i kancelarijama.To treba smanit i tako odnih nema neke fajde.Ugdjezdili se u državnim istitucijama i ko bog ha. Sramota i jadan onaj ko mora pokucat na nihova vrata. Časr iznimkama .Sami lopovi .

  • Magistra_1 28.07.2017.

    a nju ostavili da spava na autobusnom kolodvoru u veljači mjesecu umjesto da obje imaju topao krov na glavom i sačuva se obitelj. Ne dao bog da se ikad itko nađe u takvoj situaciji, moći ćete tada osjetiti na vlastitoj koži osudu i prijekor sustava - a sustav je stvoren od ljudi za pomoć ljudima koju pružaju ljudi. E sirotinjo i bogu si teška!!! Svuda oko mene ljudi, nigdje čovjeka. Zar je tako teško pogledati oko sebe, biti empatičan, pružiti ruku i biti ČOVJEK?

  • Magistra_1 28.07.2017.

    Molim vas da se ne nabacujete kamenjem. Radim u sustavu i on nipošto nije naklonjen obiteljima. Kad počnu problemi ne postoji cjelokupni tretman koji će vam pomoći da izdržite godinu. Nikog nije briga što ste izgubili posao, ušteđevine nemate ili se istopila jer tekuće troškove (režije, stanarinu, hranu, potrepštine za obitelj) treba plaćati i dalje. Evo, sad je na pragu nova školska godina, odakle vam knjige za dijete a prebirete po sitnišima za kruh i mlijeko. Kad već dođete do institucije zamoliti pomoć doživljavate tretman kao da ste skitnica koja je cijeli život pila, kockala i kartala pa je sad došla od nadležne odgovorne osobe moliti za njen osobni novac iz novčanika. Da, odgovorne osobe se ponašaju kao da vam daju iz svog đepa a ne novac osiguran iz socijalnih fondova koje je svaka država dužna imati. A ako još imate više od jednog djeteta doživljava vas se kao da ste jedino u životu pumpali djecu uz prijekorne poglede neodobravanja. Ono što sustav zna je automatski izuzeti dijete iz obitelji jer tamo nemaju uvjete za život. Sjećamo se svi slučaja mlade obitelji iz Koprivnice koja je CZSS bježala mjesecima po Hrvatskoj da joj ne oduzmu djete a nisu nudili pomoć u zbrinjavanju cijele obitelji ili slučaja samohrane majke u Sisku čiju su trogodišnju djevojčicu također oduzeli

Komentiraj...
Vidi sve komentare