To je to što me zanima!

Prizor koji se može vidjeti samo jednom u 20 godina: Pogled na Supermjesec iz Dalmacije

Plavi Mjesec označava drugi puni Mjesec unutar jednog kalendarskog mjeseca, od kojih se prvi pojavio 1. kolovoza. Izraz "supermjesec" nastao je 1979. godine, a skovao ga je astrolog Richard Nolle
Vidi originalni članak

Na nebu se pojavio pun i blistav mjesec, odnosno 'Plavi Mjesec', a zasjat će i Saturn oko 5 i pol stupnjeva desno od Mjeseca. Bitno je spomenuti da se izraz 'Plavi Mjesec' zapravo ne odnosi na boju Mjeseca, već se pojam vrti oko vremena.

U tom kontekstu, Plavi Mjesec označava drugi puni Mjesec unutar jednog kalendarskog mjeseca, od kojih se prvi pojavio 1. kolovoza. Izraz "supermjesec" nastao je 1979. godine, a skovao ga je astrolog Richard Nolle. Opisuje, ili mladi, ili puni Mjesec koji se događa iznad 90 posto od njegove najbliže toče u orbiti prema Zemlji. Iako mladi mjeseci često ostaju nevidljivi s naše točke gledišta, i mladi, i puni mjesec igraju ulogu u utjecaju na plimu i oseku, uzrokujući njihove veće fluktuacije od uobičajenih

.Organizirano gledanje mjeseca

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez u ljetnim mjesecima često organiziraju promatranja teleskopima kad god je nešto zanimljivo na nebu pa je tako i ovog ljeta.

'Na nebu ovih dana nam je ponovno Mjesec kojem se sada pridružio i planet Saturn, a u četvrtak 31. kolovoza nas očekuje i drugi puni, odnosno super Mjesec u kolovozu.

S obzirom na to da će Mjesec 31. kolovoza biti u fazi uštapa, a da će se istovremeno naći u točki perigeja odnosno najbliže Zemlji, Mjesec će nam te noći biti prividno veći i nešto sjajniji', navode iz Hrvatskog astronomskog saveza koji je objavio lokacije organiziranih promatranja po gradovima:

  • KRAPINA

31.8. - četvrtak - 20:30 - 23:00 - parkiralište u ulici Ivana Rendića (nasuprot Pekoma)

Organizator: Astronomsko društvo Meteor - Krapina

  • NEREZINE

31.8. – četvrtak – 20:00 – 22:00 – Ridimutak Beach Organizatori: Astronomsko društvo 'Leo Brenner' i Ridimutak Beach

  • RIJEKA

31.8. – četvrtak – 21:00 – 24:00 - Astronomski centar Rijeka Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

  • VELI LOŠINJ

30.8. – srijeda – 20:00 – 22:00 – šetnica prema hotelu Punta Organizatori: Astronomsko društvo „Leo Brenner" i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Ako u vašoj blizini nema organiziranog promatranja, uvijek možete promatrati virtualno, odnosno zahvaljujući prijenosu uživo putem The Virtual Telescope Project, podsjeća Zimo.hr.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Maxitron 31.08.2023.

    Evo još jedne hr. atrakcije!!!! Sad se mogu dalmoši hvaliti da imaju svoj "super mjesec" i uvrstiti ga u ponudu .😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • DeGogi_Legenda 31.08.2023.

    To triba turistima naplatiti bar 100€

  • turbo mega ultra 31.08.2023.

    znaci megapijavice su samo nastavak supermjeseca. ok hvala, a kada ce doci turbozvijezda ili ultrakomet...mozda hipergalaksija ili ubersupernova ili jos bolje, super-supernova? ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare