To je to što me zanima!

'Prodaja HEP-a za Inu za Most nije jedina opcija, ima i drugih'

Novac se može namaknuti i izdavanjem državnih obveznica. Onda se daje mogućnost i građanima i mirovinskim fondovima i državnim tvrtkama, smatra Petrov...
Vidi originalni članak

Predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je da prodaja dijela HEP-a za otkup Ine, Mostu nije jedina opcija.

- Novac se može namaknuti i izdavanjem državnih obveznica. Onda se daje mogućnost i građanima i mirovinskim fondovima i državnim tvrtkama poput HEP-a i JANAF-a da skroz svoju dobit a isto tako i drugim državnim institucijama da mogu kupiti obveznice, izjavio je Petrov za HRT.

Taj prijedlog, kaže, trenutačno analizira zajednička radna skupina. Treba biti siguran, rekao je Petrov, kako se ne bi ponovio slučaj Ine iz bliske prošlosti.

Na pitanje tko je krivac za situaciju u kojoj se Ina našla, Petrov je odgovorio da su krivi svi oni koji su sudjelovali u donošenju odluka koje su bile samo osobnim i stranačkim interesima. 

- To je i jedan od razloga što smo bili blago rezervirani prema prvotnom modelu otkupa dionica Ine i zazivali promjene Ustava. Da je Most postojao 2002., gospodin Račan na takav način ne bi krenuo u privatizaciju Ine, niti bi se dogodilo da kompletna optička infrastruktura krene prema privatnom tržištu. Dati nekome cjelokupnu infrastrukturu, dati u proces privatizaciju Ine, isti proces pokrenuti za Hrvatske šume i Hrvatske vode, pripreme za privatizaciju HEP-a događaju se već pet do šest godina - o čemu su razmišljali oni koji su u to vrijeme vodili državu, upitao je Petrov.

Ustavnim promjenama Most želi osigurati da tvrtke koje raspolažu strateškim resursima ostanu u državnom vlasništvu.

Na pitanje o Tomislavu Karamarku i njegovim ranijim procjenama da će Hrvatska izgubiti arbitražu s Molom, Petrov je odgovorio protupitanjem: "Tko je Karamarka brifirao da će Hrvatska izgubiti spor? Ne bih izlazio javno da nisam bio isprovociran. Karamarko nije bio u pravu, završio je tako kako je završio jer je bio u sukobu interesa. Žao mi je što je tada pala vlada, ali bolje da je pala vlada nego da je mađarska strana dobila kompletnu Inu, rekao je Petrov,

Petrov se dotaknuo i političara u susjednoj Srbiji rekavši kako smatra da je trenutačno srpsko vodstvo frustrirano:

- Još uvijek nisu svjesni do čega je dovela njihova iracionalna politika. Nadam se da će i njihovi građani shvatiti koliku im štetu čine, kaže Petrov.

Suradnju s premijerom Plenkovićem ocijenio je jako dobrom. Problema, vjeruje, neće biti sve dok među partnerima postoji povjerenje. 

U razgovoru za emisiju "Iza zavjese", Petrov je najavio i da će Most na lokalnim izborima s vlastitom listom nastupiti u svim većim gradovima.

Cijeli razgovor s Božom Petrovom bit će emitiran večeras na HRT-u. 

Idi na 24sata

Komentari 120

  • LANA555 19.01.2017.

    Ja nemam poima dali Božo zna zbog čega su pojedini glasači odljučili dat svoj glas nima i tako su zahvaljujući nama došli tu di jesu.Dali su svoj glas da malo račiste te lupovluke i da ih spreče i da se krene na bolje i td.Ako nemogu.ili nisu ustanju nemam poima šta rade ja bi dala ostavku.Ili je to bila podvala za glasače pojedine jer se znalo da mnogi se dvume za koga glasat i dat glas .Pa nam uvalili Božu hdz.

  • plavi cvijet 19.01.2017.

    Ne razumijem zašto u Ustav staviti da se ne može prodati 75% hrvatskih voda i šuma, tj. zašto će se 25% unaprijed omogućiti da hrvatski trgovci prodaju Hrvatsku? Znači, hrvatski građani će plaćati i vodu i unaprijeđenje opskrbe vodom, a onda mora biti još i dobiti jer zašto bi netko kupio nešto ako nema dobiti. Taj vlasnik od 25% još može dati i mito pa će vlasništvo na papiru biti jedno, a u stvarnosti drugo.

  • lollalollita 19.01.2017.

    Treba to u zatvor potrpati,samo nema tko,jer ovo je njihova privatna prčija za izvlačenje vlastitih dobara iskrojena po njihovoj mjeri

Komentiraj...
Vidi sve komentare