To je to što me zanima!

Pronašli vrata pakla? Prolaz u Turskoj vodi prema podzemlju

Na području gdje su otkrili navodna vrata pakla nalazi se hram, koji prema izgledu ima obilježja grčke i rimske kulture. Prolaz vodi prema špilji s otrovnim plinovima
Vidi originalni članak

Arheolozi su istaknuli kako su otkrili "vrata pakla" na Zemlji, mitološki prolaz u podzemlje prema grčkim i rimskim legendama. Istaknuli su kako se prolaz nalazi u antičkom gradu Hierapolisu, području gdje je danas grad Pamukkale na jugozapadu Turske. Daily Mail piše kako prolaz odgovara opisima vrata pakla iz antičkih legendi.

Otkrili smo ulaz koji se podudara s antičkim pričama o vratima pakla. Primijetili smo i kako je nekoliko ptica koje su se približile ulazu uginulo na mjestu zbog otrovnog isparavanja, kaže talijanski arheolog

Na području gdje su otkrili navodna vrata pakla nalazi se manji hram, koji prema izgledu ima obilježja grčke i rimske kulture. Vrata vode prema stepenicama, koje se spuštaju u špilju, poznatu po otrovnim plinovima. 

- Prostor špilje je pun para te se teško može vidjeti i tlo pod nogama. Životinje koje prođu kroz vrata na mjestu uginu zbog otrovnih plinova - napisao je grčki geograf Strabo u jednom od svojih radova iz 65. godine prije Krista. 

Istraživanje špilje vodi talijanski arheolog Francesco D'Andria, koji je sve poznate detalje otkrio na konferenciji za novinare u Istanbulu. Dodao je kako je njegov tim napravio i rekonstrukciju antičkih terma, da utvrde kako su izgledale prije više od 2000 godina. 

- Otkrili smo ulaz koji se podudara s antičkim pričama o vratima pakla. Primijetili smo i kako je nekoliko ptica koje su se približile ulazu uginulo na mjestu zbog otrovnog isparavanja - rekao je D'Andria. Arheolog D'Andria inače je 2011. godine pronašao grobnicu svetog Filipa, jednog od 12 apostola. 

Idi na 24sata

Komentari 142

  • britva ivanec 14.04.2013.

    nažalost, hrvati ne vide svoja vrata pakla jer jako malo prolaze kroz granične prijelaze

  • JosipaJantoš 05.04.2013.

    kak ste glupi!

  • LukaŠtemberger 05.04.2013.

    Dobar neki arheolog... Nek se potrudi naci kucu Djeda Mraza i Hogwarts. Ako itko moze, moze on.

Komentiraj...
Vidi sve komentare