To je to što me zanima!

'Proširit ćemo kapacitete domova za nezbrinutu djecu'

Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike ne planira graditi nove ustanove za smještaj djece bez roditeljske skrbi, već povećati kapacitete postojećih domova te poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima
Vidi originalni članak

Poručila je to u srijedu državna tajnica Marija Pletikosa.

„U suradnji s Ministarstvom graditeljstva i državne imovine imamo dogovore za dobivanje novih kapaciteta koje ćemo proširiti i poboljšati kako bismo smjestili svu djecu kojoj je potrebna žurna pomoć“, rekla je Pletikosa prilikom posjete Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj.

U njemu boravi 90 djece u dobi do sedam godina, ali nedostatak smještajnih kapaciteta već je dulje vrijeme prisutan kada je riječ o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

CIJEPLJENJE DJECE Dječji domovi pod pritiskom: 'Mi ne odlučujemo o cijepljenju djece, to mogu samo skrbnici'

Pletikosa je istaknula da će nadležno ministarstvo također poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima i program organiziranog stanovanja, kojemu teže i zemlje Europske unije.

"Organizirano stanovanje znači deinstitucionalizaciju i transformaciju ustanova. Želimo da djeca više ne žive u ovakvim zgradama nego da žive i stanuju u okruženju u kojem i mi ostali živimo i koje je slično obiteljskom okruženju“, rekla je.

Za razliku od udomiteljskih obitelji u kojima žive s udomiteljima, u organiziranom stanovanju o djeci brinu stručni radnici i zaposlenici u sustavu socijalne skrbi, kazala je državna tajnica.

Ona je u Nazorovoj bila na uručenju donacije Privredne banke Zagreb u iznosu od 312 tisuća kuna kojom je Dom izgradio i opremio senzoričko igralište za svoje najmlađe korisnike koje je izgrađeno u sklopu humanitarnog projekta „Činim dobro svaki dan“ koji provodi PBZ Grupa.

ISPOVIJEDI IZ CENTRA ZA SOCIJALNU Dječji domovi krcati: 'Ne zovu za udomljavanja, preklinjemo da ih prime ali nema mjesta'

„Za pomoć djeci i mladima smo u sklopu ovog projekta izdvojili više od 27,5 milijuna kuna te realizirali 62 donacije koje potvrđuju našu trajnu posvećenost pomaganju zajednici u kojoj poslujemo“, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić.

Dodao je da će nastaviti pomagati dječjim domovima u svim županijama.

Ravnateljica Doma Jasna Ćurković Kelava naglasila je da je rana intervencija jedna od vrlo važnih usluga za najmlađu djecu koja imaju probleme ili rizike u razvoju.

„Zahvaljujući projektu Činim dobro svaki dan, imamo senzorički park koji će značajno podići standard terapije i pomoći djeci u tretmanu“, kazala je.

ULAŽU 320 MILIJUNA KUNA Ministarstvo: Povećavaju se naknada za rad udomitelja i opskrbnina za potrebe korisnika

Dječji dom Zagreb u institucijskim i izvaninstitucijskim uslugama ima ukupno 450 korisnika, djece i članova njihovih obitelji.

Na istoj lokaciji nalazi se i Majčinski dom, koji brine o nezbrinutim trudnicama i majkama s djecom, a trenutno u njemu borave 18 korisnica.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Dalibor0704 04.05.2022.

    Hoće li se netko najzad početi baviti onim bitnim - izmjenama zakona o usvajanju. Danas morate uz silnu papirologiju čekati i 5 godina na dijete, a neki se žale da im nude samo male Rome.

Komentiraj...
Vidi sve komentare