To je to što me zanima!

Prošla godina u Španjolskoj najtoplija do sada: Prosječne temperature preko 15 stupnjeva

Prošla je godina bila najtoplija u Španjolskoj od kada su počela mjerenja - od 1916. Nacionalna meteorološka agencija izvijestila je kako je po prvi put prosječna godišnja temperatura prešla 15 Celzijevih stupnjeva
Vidi originalni članak

U Španjolskoj je 2022. bila najtoplija godina barem od 1916. kada su počela mjerenja, priopćila je u ponedjeljak nacionalna meteorološka agencija (AEMET).

- Godina 2022. je bila najtoplija u Španjolskoj barem od 1916. Prvi je to put da je prosječna godišnja temperatura prešla 15 Celzijevih stupnjeva i dosegnula gotovo 15,5 stupnjeva - izvijestili su.

- Sve do 2011. temperatura nije premašila 14,5 stupnjeva. Nakon toga, to se dogodilo pet puta - dodali su iz AEMET-a.

Poslije prošle, dvije najtoplije godine su bile 2017. i 2020.

Španjolsku je, kao i dio Europe, u ljeto 2022. zahvatilo nekoliko toplinskih valova obilježenih požarima, prekomjernom smrtnosti i većom sušom.

'NATALITET NAM JE ZAVIDAN' Baby boom u Hercegovini: 'Ovo je rekord, nismo to vidjeli 20 godina. Jako smo zadovoljni'

- Prvi put su dva uzastopna godišnja doba u istoj godini (ljeto i jesen) bila najtoplija u nizu - istaknuo je AEMET.

Smrt gotovo 4 744 ljudi u Španjolskoj može se pripisati vrućini koja je vladala ovo ljeto, pokazuje procjena prekomjerne smrtnosti koju je objavio Institut za javno zdravlje.

U požarima u Španjolskoj 2022. izgorjelo je više od 300 000 hektara, što je najviše od početka mjerenja 2000., navodi Europski sustav za informiranje o šumskim požarima (EFFIS).

PUNO VIŠE NEGO LANI Hrvatska od turizma u 2022. srušila rekord u prihodima: Zaradili smo 11,6 milijardi eura

- S obzirom na količinu kiše izmjerenu do 15. prosinca, može se reći da je to bila treća najsušnija godina u povijesnom nizu - ističe AEMET u izvješću.

Iznimno toplo vrijeme nastavlja se i u 2023., pošto je na Novu godinu izmjerena rekordno visoka temperatura u nekoliko gradova na sjeveru zemlje. Tako je u Bilbau izmjereno 25,1 Celzijev stupanj, što je najviša temperatura u siječnju dosad zabilježena.

Stručnjaci misle da je sve češća pojava toplinskih valova izravna posljedica klimatske krize jer emisije stakleničkih plinova povećavaju njihov intenzitet, trajanje i učestalost.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare